USA i sanktionskrig med Nato-allieret: 'Udgør en risiko for vores militære sikkerhed'

USA har indført sanktioner mod Tyrkiet, efter tyrkerne har købt krigsmateriel fra Rusland.

Det er det omstridte indkøb af det russiske forsvarssystem S-400, der nu har fået USA til at indføre sanktioner mod Tyrkiet. (Foto: Dimitar Dilkoff © Scanpix)

Den gode tone er for alvor lagt på hylden i Tyrkiet og USA's forhold, der knager gevaldigt.

Det blev i går forværret, da USA indførte sanktioner mod Tyrkiet - et temmelig udsædvanligt skridt mod en Nato-allieret.

Sanktionerne betyder blandt andet, at flere embedsmænd ansat i de tyrkiske forsvarsmyndigheder nu er forment adgang til USA og ikke længere har adgang til værdier i USA.

Årsagen til sanktionerne er Tyrkiets indkøb af et omstridt russisk forsvarssystem, som trods gentagne advarsler fra amerikanerne, angiveligt blev testet for nylig.

Men at indføre sanktioner mod en allieret frem for at gå diplomatiets vej og forsøge at løse uenigheden gennem dialog er meningsløst, lyder det fra den tyrkiske hovedstad Ankara.

- Vi fordømmer og afviser beslutningen om at indføre sanktioner mod Tyrkiet som følge af indkøbet af S-400 forsvarssystemet, lyder det fra det tyrkiske forsvarsministerium ifølge avisen Hurriyet Daily News.

- Tyrkiet vil tage de nødvendige skridt mod den beslutning, hvilket vil have en negativ indvirkning på vores forhold, og vi vil komme med et tilsvarende og rimeligt modsvar, når tiden er inde, lyder det yderligere.

Langvarig strid

Det var sidste sommer, at Tyrkiet købte luftforsvarssystemet af typen S-400 til en værdi af 2,5 milliarder dollars, og advarslen kom prompte fra amerikanerne, der ekskluderede Tyrkiet fra F35-kampflyprogrammet og truede med yderligere sanktioner, hvis tyrkerne tog programmet i brug.

Udover det amerikanske forsvarsministerium Pentagon har flere eksperter gennem længere tid advaret mod, at det russiske forsvarssystem kan udgøre en risiko og gøre det lettere for russerne at genkende visse specifikationer for de amerikanske F-35 kampfly.

Og Tyrkiets forsikringer om, at forsvarssystemet ville blive holdt adskilt fra kampflyene har altså hverken beroliget Nato eller Pentagon - ej heller de amerikanske politikere i Kongressen, der gennem længere tid har lagt pres på Trump-administrationen for at få indført sanktioner mod landets Nato-allierede.

Anspændt forhold

Kongressen i USA vedtog i 2017 en lov, der gør det muligt at sanktionere lande, som køber krigsmaterial i Rusland.

- USA har gjort gentagne gange gjort det klart overfor Tyrkiet, at indkøb af S-400 systemet vil udgøre en risiko for sikkerheden for USA's militærteknologi og personal og bidrage med substantielle bidrag til Ruslands forsvarssektor, lyder det fra fra USA's udenrigsministerium.

Forholdet mellem Tyrkiet og USA er gennem længere tid blevet mere anstrengt. Tyrkiet spiller en væsentlig rolle som Nato-allierede for amerikanerne, men også i kraft af, at landet grænser op til Syrien, Irak og Iran.

Tyrkiets rolle i konflikten mellem Armenian og Aserbajdsjan over regionen Nagorno-Karabakh er også blevet kritiseret i den amerikanske kongres med anklager om, at den tyrkiske indblanden unødigt har eskaleret konflikten.

For Rusland er den amerikanske reaktion ingen overraskelse, og udenrigsminister Sergej Lavrov havde ikke meget andet end hovedrysten til overs, da han kommenterede udviklingen under et besøg i Sarajevo.

- Det forbedrer formentlig ikke USA's position i det internationale samfund. Sanktionerne for at indkøbe S-400 kommer ikke som noget nyt, USA har talt om det i over et år nu, lød det i går fra Lavrov.

Også fra Iran lyder der kritik af amerikanernes sanktioner mod Tyrkiet.

- USA's afhængighed af sanktioner og foragt for international lov bliver igen tydeligt udstillet, skriver den iranske udenrigsminister, Javad Zarif på Twitter.