USA indfører nye sanktioner mod Rusland: 'Det handler om at flexe muskler'

Ti russiske diplomater bliver udvist, og der indføres økonomiske sanktioner.

Der har været spændinger mellem Vladimir Putin og Joe Biden, siden sidstnævnte blev USA's præsident. I sidste måned beskrev Biden Putin som en 'morder'. (Foto: Eric Baradat © Scanpix)

32 russere skal nu se, om de kan finde et ledigt flysæde ud af USA.

Det står klart, efter at USA har indført en række nye sanktioner mod Rusland, og 32 personer - heriblandt ti russiske diplomater og flere ansatte hos russiske efterretningstjenester - bliver udvist.

Derudover må USA's banker ikke handle med russiske statsobligationer.

Årsagen til sanktionerne er blandt andet formodede russiske hackerangreb og indblanding i politiske valg i USA.

'Der er en ny præsident på pinden'

De nye sanktioner kommer nok ikke til at knockoute den russiske økonomi foreløbigt.

Det forklarer DR’s Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer.

- Det er i høj grad en signalpolitisk handling, der med amerikanernes egne ord ”efterlader rum til yderligere optrapning”. Man trækker flere diplomater hjem, man forbyder opkøb af statsobligationer, men det kunne sagtens have været et hårdere slag.

De nuværende sanktioner får næppe Rusland til at ændre politisk kurs, men det handler om at vise våbentasken frem.

- Det handler om at flexe muskler. Det er en måde for amerikanerne at sige til russerne: vi ved, det er jer, der har gang i noget. Og der er altså en ny præsident på pinden, siger Matilde Kimer.

De nye sanktioner kommer som modsvar på flere ting. Blandt andet et hackerangreb, der fandt sted sidste år. Her blev flere amerikanske agenturer og ministerier hacket under et angreb, der blev kendt som hackerangrebet på softwarefirmaet SolarWinds. Man mener, at russiske hackere var ansvarlige for at forsøge at få adgang til statshemmeligheder i mindst ni agenturer, deriblandt afdelingen for indenrigssikkerhed

Desuden mistænker man også Putin for at have givet grønt lys til forskellige operationer, der blandt andet skulle hjælpe Donald Trump med at genvinde præsidentvalget i 2020.

Rusland afviser at være involveret i både hackerangrebet og valgmanipulation.

Matilde Kimer forklarer, at en af de mere kuriøse reaktioner på sanktionerne i russiske medier, var Bidens udtale af Putin, og flere tolker det som, at han prøvede at ydmyge dem. Samtidig bliver sanktionerne fremstillet som ”anti-russiske”.

- Og det er selvom de er rettet mod den russiske regering og ikke Hr. Petrov og Fru. Petrova. Så sanktionerne er med til at forstærke billedet af USA som fjenden og den, man kan give skylden for, når noget går skidt, siger hun.

Advarede Putin over telefonen

Torsdag aften fortalte præsident Joe Biden, at han den 13. april havde advaret Ruslands præsident, Vladimir Putin, om de kommende sanktioner over telefonen i en "ærlig og respektfuld samtale".

- Jeg gjorde det klart over for Putin, at vi kunne have gået endnu længere, men det valgte jeg ikke at gøre. USA vil ikke sætte gang i en konflikt med Rusland, vi vil have et stabilt og forudsigeligt forhold, sagde Biden, der sidste måned medgav, at han mener, Putin er en morder.

Joe Biden til pressemødet, hvor han fortalte om sanktionerne. (Foto: Andrew Harrerr © Scanpix)

På torsdagens pressemøde kom Joe Biden også ind på den voksende uro, der er omkring grænsen til Ukraine og ved Krim-halvøen, hvor russerne har opstillet tropper i tusindvis begge steder de seneste uger. Her understregede han USA's "urokkelige" støtte til sine allierede i Europa, og advarede om militære handlinger fra russisk side.

- Det er tid til at forhindre konklifter i stedet for at optrappe dem, sagde han.

Og på trods af nye sanktioner sagde Joe Biden også, at han håber på at kunne afholde et amerikansk-russisk topmøde, hvor de to stormagter blandt andet skulle diskutere de sikkerhedsudfordringer, man har med Iran og Nordkorea - måske allerede til sommer.

- Mit håb og min forventning er, at vi vil kunne udarbejde et modus vivendi (en midlertidig aftale, som man håber bliver mere forpligtende, red.)

Vladimir Putin og Rusland afviser at stå bag både hackerangreb og forsøg på at manipulere det amerikanske præsidentvalg. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Der skal nok arbejdes på at finde et par bemærkninger, der kan bryde isen før et eventuelt møde. For Rusland er bestemt ikke begejstrede for de nye sanktioner.

- Et svar på sanktionerne er uundgåeligt. Washington skal være klar over, at de bliver nødt til at betale for deres nedbrydning af vores forhold. Ansvaret for den her udvikling ligger alene hos USA, siger talsperson fra Ruslands udenrigsministerium Maria Zakharova.

Den russiske regering har også udtalt, at sanktionerne gør et eventuelt møde mere vanskeligt, skriver nyhedsmediet Al-Jazeera. Samtidig er den amerikanske ambassadør indkaldt til møde i det russiske udenrigsministerium.

Ifølge BBC bakker EU, Nato og Storbritannien op om sanktionerne.

Facebook
Twitter