USA indsætter 560 ekstra soldater i Irak

560 amerikanske soldater sendes til Irak for at hjælpe med at generobre Iraks næststørste by fra IS.

Mosul har været under Islamisk Stats kontrol siden juni 2014, hvor jihadisterne indtog store dele af Irak. (Foto: © HAIDAR MOHAMMED ALI, Scanpix)

USA vil sende 560 ekstra soldater til Irak for at bistå de irakiske styrker i kampen for at generobre Mosul fra den militante gruppe Islamisk Stat (IS). Mosul er Iraks næststørste by og Islamisk Stats de facto-hovedstad.

- Jeg er glad for at kunne fortælle i dag, at USA skal hjælpe de irakiske styrker i deres bestræbelser på at generobre Mosul ved at sætte 560 ekstra soldater ind, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Med disse ekstra amerikanske styrker giver det os en unik mulighed for at lykkes med dette på et afgørende tidspunkt.

Det ekstra mandskab vil bringe det samlede antal amerikanske militærfolk i Irak op på godt 4600.

Forsvarsministerens udmelding kommer, to dage efter at den irakiske regering annoncerede, at irakisk militær har fravristet Islamisk Stat kontrollen med en militær luftbase i det nordlige Irak syd for Mosul.

Basen ses som regeringsstyrkernes springbræt til at rykke videre mod Mosul og generobre den fra den islamistiske gruppe, fortalte Iraks premierminister, Haider al-Abadi, lørdag.

Mosul har været under Islamisk Stats kontrol siden juni 2014, hvor jihadisterne indtog store dele af Irak og udførte grusomheder, herunder henrettelser, massebortførelser og voldtægter.

/ritzau/