USA kalder razzia på mediehus i Hongkong for 'hetz mod uafhængige medier'. Kina beder USA om at blande sig udenom

Det prodemokratiske medie Stand News i Hongkong oplyser, at de lukker efter, at mediehuset tidligere på ugen var udsat for en større politirazzia.

Kasser med dokumenter, computere og telefoner blev onsdag fjernet, da 200 betjente foretog en razzia på det prodemokratiske medie Stand News i Hongkong. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)

- Journalistik er ikke oprør. Vi opfordrer kinesiske og hongkongske myndigheder til at stoppe hetzen mod Hongkongs frie og uafhængige medier.

Beskeden fra USA's udenrigsminister Anthony Blinken var klar efter, at Hongkongs politi natten til onsdag anholdte syv journalister og mediechefer fra det prodemokratiske medie Stand News og sigtede dem for at 'ville offentlige oprørsk materiale'

I en pressemeddelse opfordrede Blinken i dag politiet i Hongkong til øjeblikkeligt at løslade de tilbageholdte.

Og opfordringen fra det amerikanske udenrigsministerium er langt fra faldet i god jord hos det kinesiske styre, der kalder amerikanerne for 'hykleriske'.

- USA burde stoppe med at være hykleriske og dobbeltmoralske og holde op med at blande sig i Kinas indre anliggender i frihedens navn, sagde talspersonen for Kinas udenrigsministerium, Zhao Lijian.

I videon kan du se, hvordan det så ud, da chefredaktør for Stand News, Patrick Lam, blev ført væk i håndjern mens papirer, computere og andet blev fjernet under onsdagens razzia.

Et angreb på pressefriheden

Onsdagens aktion møder også kritik fra den uafhængige organisation Committee to Protect Journalists (CPJ), der kæmper for pressefrihed verden over.

CPJ kalder razziaen "et hårdt angreb på Hongkongs allerede hårdt ramte pressefrihed". Organisationen opfordrer til, at alle sigtelser frafaldes.

Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, afviser dog alle anklager om, at pressefriheden er under pres i den semi-uafhængige kinesiske by.

- Disse handlinger har intet at gøre med den såkaldte undertrykkelse af pressefriheden. Journalistik er ikke oprørsk - men oprørske aktiviteter kunne ikke tolereres under dække af nyhedsrapportering, siger hun torsdag på et pressemøde i Hongkong.

Politirazziaen har fået Stand News til at dreje nøglen om. Det oplyser det prodemokratiske medie i et opslag på Facebook.

- På grund af situationen stopper Stand News sit arbejde.

- Den fungerende chefredaktør, Patrick Lam, har trukket sig fra posten, og alle Stand News' ansatte er blevet afskediget, står der i opslaget.

Nogle af journalisterne og mediecheferne er nu løsladt igen, mens andre stadig er tilbageholdt.

Denise Ho, der er tidligere direktør i Stand News, var en af dem, der blev anholdt i sit hjem i forbindelse med razziaen. Denise Ho er også en kendt sanger, skuespiller og har er en profileret prodemokrat i Hongkong. Hun blev i dag løsladt. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)

Steve Li, der er leder af politiets nationale sikkerhedsafdeling, fortalte, at "de ikke gik efter journalister, men mod nationale sikkerhedsforbrydelser". Steve Li tilføjede, at Stand News havde offentliggjort nyheder og kommentarer, der tilskyndede had mod myndighederne. Det skriver Reuters.

Stand News er endnu en i rækken

Det er ikke første gang, at et prodemokratisk mediehus i Hongkong bliver udsat for en politirazzia og derefter lukker.

I sommer måtte avisen Apple Daily også lukke, efter at mediehuset var blevet udsat for en razzia, hvor flere medarbejdere blev anholdt og avisens egenkapital indefrosset.

Her blev medarbejdere og avisens grundlægger, Jimmy Lai, anholdt for at have samarbejdet med fremmede kræfter. Samtidig skulle Apple Daily siden 2019 ifølge anklagerne have skrevet omkring 30 artikler, der opfordrer til sanktioner mod Hongkong og Kina.

Dermed overtrådte Apple Daily den nye sikkerhedslov, som Kinas kommunistparti indførte i 2020. Sikkerhedsloven slår blandt andet hårdt ned på seperatisme og "enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed" i Hongkong. Derudover åbner den også for, at der kan idømmes fængsel på livstid for oprør eller for at samarbejde med udenlandske kræfter.

Stand News, der blev oprettet i 2014, har været den mest prominente tilbageværende prodemokratiske avis i Hongkong, siden mediet Apple Daily lukkede.