USA-kender: Farvel til Buttigieg giver Biden et tiltrængt rygstød

Pete Buttigieg har trukket sig, og det kan hjælpe Joe Bidens forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Joe Biden kan glæde sig over, at Pete Buttigieg har trukket sig som præsidentkandidat. (Foto: © Mike Blake, Reuters/Ritzau Scanpix)

Så gik den ikke længere for den tidligere borgmester og krigsveteran Pete Buttigieg.

Den 38-årige politiker kom hurtigt ud af starthullerne og tog fusen på mange, da han for en måned siden tog den første valgsejr i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Efter sejren i Iowa blev det til en andenplads i New Hampshire, en tredjeplads i Nevada og senest en fjerdeplads ved weekendens valg i South Carolina.

Men nu er det slut for den tidligere borgmester.

I nat dansk tid oplyste den 38-årige politiker, at han opgiver sit forsøg på at blive Demokraternes præsidentkandidat.

- Han har nok kunnet se, at der ikke rigtig er nogen muligheder for, at han kan nå videre i det her løb, siger Philip Christian Ulrich, udenrigsredaktør på Kongressen.com, som dækker amerikansk politik.

- Så siger han altså, at han vil trække sig for at give plads i dette løb til, at man kan snævre feltet ind til de kandidater, som reelt har en chance, i stedet for at splitte partiet yderligere.

Gode nyheder for Biden

Meldingen fra den 38-årige politiker kommer kort før den såkaldte "Super Tuesday" i morgen, hvor Demokraternes valgkamp for alvor tager fart.

Her er over 1.300 delegerede af de i alt 3.979 delegerede på spil, når 14 amerikanske delstater peger på deres fortrukne nominerede.

Skal kandidaterne gøre sig håb om at blive Demokraternes præsidentkandidat, skal de sikre sig 1.991 delegerede.

USA's tidligere vicepræsident Joe Biden var ved starten af kampagnen at regne blandt bookmakernes favoritter, men har måttet se sin stjernestatus dale efter en række dårlige resultater.

I weekenden blev det dog til et stort comeback for den tidligere vicepræsident, da han vandt staten South Carolina overbevisende.

Efter farvellet til Buttigieg er der nu seks kandidater, der kæmper om at blive Demokraternes bud på en præsidentkandidat.

Det er en kamp op ad bakke for Joe Biden, men lige nu ligner valget en duel mellem ham og Bernie Sanders, som fører valget på nuværende tidspunkt, vurderer Philip Christian Ulrich.

Farvellet til en kompetent modstander er godt nyt for Bernie Sanders, men Joe Biden er den kandidat, der vinder mest på Buttigiegs exit, siger redaktøren.

- Det betyder, at Joe Biden får meget bedre plads, når vi når til Super Tuesday, fordi han og Pete Buttigieg har kæmpet om mange af de samme stemmer. Så det giver yderligere medvind i sejlene til Joe Biden, siger han.

Buttigiegs exit er et forsøg på at stoppe Bernie Sanders, lyder det fra præsident Trump:

Bernie Sanders fører lige nu valget med 58 delegerede mod Joe Bidens 53.

Men på tirsdag tager valgkampen altså et stort skridt, når over en tredjedel af de delegerede er i spil.

Det vil samtidig være første gang, at finansfyrsten Michael Bloomberg står på stemmesedlen.

Milliardæren har brugt over tre milliarder kroner på reklamekampagner indtil videre, men træder altså først nu for alvor ind i kampen om at blive Demokraternes bud på en præsident.