USA-kender: Økonomisk strid får toprådgiver til at forlade Trump

Gary D. Cohn har i det seneste år tegnet den amerikanske præsidents økonomiske politik.

Demokraten Gary D. Cohn har været Donald Trumps økonomiske chefrådgiver i det seneste år. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer til at sige farvel til en af de absolut vigtigste personer i Det Hvide Hus, når Gary D. Cohn i løbet af de næste par uger forlader sin post som økonomisk chefrådgiver.

Det fortæller Anders Agner Pedersen, som er redaktør på netmediet Kongressen.com, der har specialiseret sig i amerikansk politik.

Den 57-årige rådgiver, der kom fra en topstilling i investeringsbanken Goldman Sachs, har i det seneste år tegnet den republikanske præsidents økonomiske politik, heriblandt den store skattereform, som Donald Trump fik gennemført sidste år.

Men Gary D. Cohn, der er erklæret demokrat, er lodret uenig i den handelspolitiske krig, som præsidenten i den seneste tid har varmet op til.

Donald Trump har blandt andet varslet, at han vil lægge høje toldsatser på import af stål og aluminium for at beskytte amerikanske arbejdspladser.

- Gary D. Cohn mener ikke, at det er en god ide at indføre straftold på eksempelvis importeret stål, og derfor tager han nu sit gode tøj og går, siger Anders Agner Pedersen.

Prestigefyldt job

Han er langt fra den eneste i Donald Trumps inderkreds, som er imod den toldkrig, præsidenten har i støbeskeen.

Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, var ude med en lignende melding mandag. Men selvom præsidenten møder intern modstand, skal man ikke forvente, at han ændrer sin kurs, forklarer Anders Agner Pedersen.

- Det kan være, at der bliver lavet små nuanceændringer. Men den overordnede kurs er den samme, siger han.

Gary D. Cohn er blot den seneste i rækken af rådgivere, den enten selv har forladt Det Hvide Hus, eller som er blevet fyret af præsidenten.

Donald Trump skrev tidligere i dag på Twitter, at ”der er mange, der vil have jobbet” som økonomisk chefrådgiver, og det har han delvist ret i, forklarer Anders Agner Pedersen.

- Selvom han ikke kan vælge på alle hylder, er der fortsat mange, der gerne vil arbejde for ham, for det er et prestigefyldt job.

Facebook
Twitter