USA-kender: Orkanen Irma får næppe Trump til at ændre klimakurs

Forvent ikke et klimapolitisk kursskifte hos republikanerne, siger USA-kender.

Orkanen Irma hærger på sjette døgn i Caribien og USA. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Millioner af mennesker er evakueret, 60 procent af staten Florida er uden strøm, og fire mennesker har indtil videre mistet livet på grund af orkanen Irma.

Samtidig kæmper staten Texas stadig med de enorme ødelæggelser efter den sidste orkan, Harvey.

Men selv om USA har været hårdt ramt af orkaner, tror redaktør på Kongressen.com Anders Agner ikke, at det vil få præsident Donald Trump til at skifte klimapolitisk kurs.

- Jeg tror snarere, det man kommer til at se, er et større fokus på at hjælpe de steder, hvor katastroferne indtræffer. Og sørge for i endnu højere grad at have bevågenhed omkring kriseberedskaber, så man har evakueringsplaner og stærkere digeforsvar for at sikre mod oversvømmelser.

- Men derfra til et paradigmeskifte i Trymp-administrationen, så de begynder at føre en mere grøn og progressiv klimapolitik, det tror jeg ikke på, siger han med henvisning til, at Trump for ganske nyligt trak USA ud af Paris-aftalen.

Andet end vejrmæssige tilfældigheder

Klimaeksperterne kan ikke med sikkerhed sige, at lige præcis Irma eller Harvey er blevet så kraftige på grund af menneskeskabte klimaforandringer.

Men ifølge DR's klimaekspert og meteorolog Jesper Theilgaard er der blandt forskerne enighed om, at det voldsommere vejr, der har været flere steder i verden, er et led i den udvikling, der er i gang.

- Det er ikke fordi, det skal lyde som en dommedagsprofeti, men som fagperson er det rimeligt at stille spørgsmålet, når man ser alt det vand, der er faldet i lande som Bangladesh og Nigeria (hvor der har været voldsomme oversvømmelser og mudderskred, red.) og også herhjemme. Djursland fik 100 millimeter regn for nylig...uden torden. Det er exceptionelt, siger Jesper Theilgaard.

- Så man kan ikke altid bruge svaret tilfældigheder.

Skyldes høje havtemperaturer

Normalt når Jesper Theilgaard skal svare på spørgsmålene om, hvordan man ved, om noget er menneskeskabt eller bare skyldes naturen selv, bruger han en terning som eksempel.

- Altså hvis man slår med en terning 36 gange, vil man få seks 1'ere, seks 2'ere, seks 3'ere og så videre, forklarer han.

- Men hvis vi så påvirker terningerne ved for eksempel at slibe dem lidt, så kan det være, at vi på 36 slag får otte 6'ere, men vi kan ikke sige, hvilken af de otte 6'ere, der skyldes, at vi har slebet dem.

At orkanen Irma skulle skyldes klimaforandringer, ligger da også lige for.

Orkanen er nemlig ifølge Jesper Theilgaard blevet så kraftig, fordi havtemperaturerne har været helt oppe på 30 grader. For at en orkan overhovedet kan opstå skal der være havtemperaturer på mindst 26,5 grader, da den får sin energi fra fordampningen i havoverfladen.

Ikke nok til en kursændring

I Florida har både klimaeksperter og den republikanske borgmester i Miami, Tomas Regalado, da også beskyldt Floridas guvernør, Rick Scott, for at have ignoreret klimaforandringerne.

Men selv om der således er få advarende stemmer i det republikanske, er det ifølge Anders Agner ikke nok til at få partiet til at skifte kurs.

- I 2012, da Sandy-orkanen blæste en stor del af New Jersey i stykker, gik den republikanske guvernør Chris Christy pludselig ud og sagde, at nu var han ligeglad med, hvad resten af partiet mente. Nu måtte han bare sørge for at hjælpe så godt, han kunne i sin delstat, siger Anders Agner.

- Noget tilsvarende kan man selvfølgelig godt forvente kommer til at ske i de delstater, det er gået ud over nu, men et generelt kursskifte internt i det republikanske parti om klimaforandringer er ikke under opsejling.