USA-kender: Presset Bannon kæmper for at redde sin politiske platform

Højrenationalistisk chefredaktør har været nødt til at moderere udtalelser om Trumpfamilien.

Efter fem dages kritik valgte Steve Bannon i går at præcisere sit mest omstridte citat fra bogen "Fire and Fury. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Steve Bannon er en mand, som er vant til at blive skudt på af politiske modstandere.

Men i den seneste uge har tidligere allierede vendt den højrenationalistiske chefredaktør ryggen og smækket pengekassen i, efter at han i bogen ”Fire and Fury” har kritiseret flere af familiemedlemmerne til den amerikanske præsident, Donald Trump.

Og det er netop den overraskende reaktion, der er årsag til, at Steve Bannon i går valgte at beklage en af sine mest omstridte udtalelser, forklarer Phillip Chr. Ulrich, som er udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com.

- Baglandets kritik af Steve Bannon har været større end forventet, og derfor prøver han nu at redde sit eget skind, siger han og fortsætter:

- Sagen kan svække hans muligheder for fortsat at præge amerikansk politik og sin overtagelse af Det Republikanske Parti, og derfor er han er han gået i defensiven.

Trump Jr. er 'en ordentlig mand'

I den opsigtsvækkende bog siger Steve Bannon, som indtil for et halvt år siden var chefstrateg for den amerikanske præsident, at det var både ”upatriotisk” og ”forræderisk”, da præsidentens søn, Donald Trump Jr., i sommeren 2016 sagde ja til at mødes med en russisk advokat med forbindelser til Ruslands regering.

Advokaten havde angiveligt kompromitterende oplysninger om den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, og med til mødet var også Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, samt den daværende kampagnechef, Paul Manafort.

Udtalelse fik i sidste uge Donald Trump til at beskylde sin tidligere kampfælle for at være gået fra forstanden og true ham med sagsanlæg.

Men ifølge Steve Bannon var hans kritik udelukkende rettet mod den tidligere kampagnechef.

- Donald Trump Jr. er en patriot og en ordentlig mand. Han har været utrættelig i sit arbejde for sin far og hans dagsorden, der har hjulpet med at få det her land på ret kurs igen, skrev Steve Bannon i går og understregede, at opbakningen til præsidenten og hans agenda er intakt.

Steve Bannon forlod sin post som chefstrateg i Det Hvide Hus i august sidste år. Ifølge præsident Donald Trump blev han fyret. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Mercer-støtte er vigtig

Retræten kom dog først fem dage efter, at sagen var begyndt at rulle i alverdens medier, og Steve Bannon står stadig ved de andre citater, han har givet til bogen.

Ifølge Phillip Chr. Ulrich skyldes præciseringen ikke mindst, at milliardæren Rebekah Mercer har valgt at smække kassen i over for Steve Bannon.

- Mercer-familien har været en af hans store finansielle støtter, og den melding har været med at til at tippe vægtskålen, forklarer Phillip Chr. Ulrich.

Mercer-familien støtter dog fortsat både den amerikanske præsident samt det højreorienterede og Trump-loyale medie Breitbart News, som Steve Bannon stadig er chefredaktør for. Spørgsmålet er dog nu, om Steve Bannon kan få lov til at blive siddende som chefredaktør for mediet.

- Hvis han mister posten, vil han miste sit talerør og sin platform til at mobilisere folk, og det vil være et problem for ham, siger Phillip Chr. Ulrich og peger på årets kommende midtvejsvalg i USA.

Trump har brug for Bannon

Her skal amerikanerne vælge kandidater til den amerikanske Kongres, der består af Repræsentanternes Hus og Senatet, og Steve Bannon kæmper for at få valgt så mange af sine kandidater ind.

- Den her sag svækker hans muligheder for det, siger udenrigsredaktøren.

Omvendt må man ikke glemme, at Donald Trump og hans bagland også har brug for Steve Bannon, understreger Phillip Chr. Ulrich.

Selvom Donald Trump nu lægger afstand til den tidligere chefstrateg, så kæmper de stadigvæk for det samme politiske projekt.

- Det var Steve Bannon, der mobiliserede den vælgerskare, som sikrede Donald Trump valgsejren over Hillary Clinton og det politiske etablissement. Man kan nærmest ikke overdrive hans betydning, siger Phillip Chr. Ulrich og fortsætter:

- Derudover er der ikke umiddelbart andre end Steve Bannon, som kan være ideologiske tovholdere for den kamp.

Facebook
Twitter