USA: Kina og Rusland må reagere på Nordkoreas missiltest

De nordkoreanske provokationer kan ikke længere ignoreres, mener USA. FN har indkaldt til møde om situationen.

Folk ser på optagelser af den nordkoreanske missilaffyring på en togstation i Seoul i Sydkorea. (Foto: Jung Yeon-je © Scanpix)

Kina og Rusland er nødt til at reagere på Nordkoreas seneste missiltest.

Det mener USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, efter det isolerede styre fredag morgen lokal tid affyrede et ballistisk missil over japansk territorium.

- Kina og Rusland må vise, at de ikke tolererer disse hensynsløse missilaffyringer ved at handle direkte og på egen hånd, siger Tillerson ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Kina leverer det meste af Nordkoreas olie, og Rusland er den største arbejdsgiver for nordkoreanske gæstearbejdere, tilføjer han.

Fløj over Japan

Ifølge japanske og sydkoreanske myndigheder blev det ballistiske missil affyret klokken 06.57 fra Sunan-distriktet i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.

Missilet fløj over den japanske ø Hokkaido og landede omkring 2000 kilometer øst for Cape Erimo, der ligger på sydspidsen af Hokkaido. Det rapporterer den japanske tv-station NHK ifølge nyhedsbureauet AFP.

Japan vil ikke tolerere Nordkoreas provokerende handlinger. Det understreger landets premierminister, Shinzo Abe.

- Vi kan aldrig tolerere, at Nordkorea ignorerer det internationale samfunds ønske om fred, som er kommet til udtryk gennem FN-resolutioner, og nu fortsætter disse uhyrlige handlinger, siger han ifølge AFP.

Sikkerhedsråd indkaldt

Også Sydkorea fordømmer missiltesten og kalder den "en alvorlig handling, som truer international fred og sikkerhed".

Det oplyser det sydkoreanske udenrigsministerium i en erklæring ifølge Reuters.

Sydkoreas præsident har indkaldt til et hastemøde i landets nationale sikkerhedsråd.

Også FN's Sikkerhedsråd har indkaldt sine medlemmer til et hastemøde. Det finder sted i New York fredag klokken 15.00 lokal tid.

Det er USA og Japan, der har bedt om mødet, oplyser diplomater ifølge Reuters.

FN's Sikkerhedsråd vedtog tidligere på ugen nye sanktioner mod Nordkorea som følge af styrets seneste atomtest 3. september.

Der er således indført begrænsninger på Nordkoreas import af råolie. Samtidig er der indført totalforbud mod at importere tekstiler fra Nordkorea. Alle lande forbydes også at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere.

Dermed håber Sikkerhedsrådet at svække to af Nordkoreas væsentligste kilder til at sikre sig udenlandsk valuta, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/

Facebook
Twitter