USA-korrespondent: Frygt for misset genvalg kom i vejen for våbenstramninger

Den amerikanske våbenlobby er fortsat så magtfuld, at den kan spænde ben for våbenstramninger, vurderer Johannes Langkilde.

Den demokratiske senatsleder, Harry Reid, taler til pressen efter forkastelsen af de i alt fire forslag, der skulle stramme den amerikanske våbenlovgivning. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Et flertal i det amerikanske senat stemte i aftes mod fire forslag om at stramme våbenlovgivningen, der skulle forhindre personer på terrorlister i at få fingre i våben.

En del af forklaringen skyldes ifølge DRs USA-korrespondent Johannes Langkilde det kommende valg til november.

- Vi er meget tæt på et valg, og her sidder mange af senatorerne lidt yderligt på taburetten, og de er bange for at gøre sig selv upopulære hos vælgerne, forklarer han.

I alt skulle senatet stemme om fire forslag stillet efter massakren i Orlando sidste weekend. To forslag fra Demokraterne og to fra Republikanerne.

Demokraterne ville stramme baggrundstjekkene på personer, som vil købe våben, samt forhindre, at personer på terrorlister eller mistænkte for terror kunne købe våben.

Republikanerne derimod ville indføre en 72-timers ventetid på at få udleveret våbnet, hvis køberen står på en terrorliste - og kun en dommerkendelse skulle kunne forhindre købet.

Begge partier var altså klar til at stramme våbenlovgivningen på en eller anden måde, og det er der ifølge Johannes Langkilde også et flertal af befolkningen, som bakker op om.

- Men våbenlobbyen er så magtfuld, at man kan forestille sig, at mange senatorer, som sidder lidt yderligt på taburetten, bliver væltet ned ved valget i november - derfor sker der ingenting.