USA-korrespondent: New Yorks sag åbner helt ny front mod Trump

New Yorks søgsmål for at tvangsopløse Trumps velgørende fond er kun en af flere sager.

Både Donald Trump og datteren Ivanka, begge i midten, og sønnerne Eric (tv) og Donald Jr. (th) er nævnt i søgsmålet. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Den amerikanske præsident Donald Trump har nok at gøre med graverende sager og undersøgelser om blandt andet russisk indblanding i det amerikanske valg og hans påståede affære med en pornostjerne.

Men i dag kom der endnu en til, da statsanklageren i New York anlagde sag mod hans velgørende fond, Donald J. Trump Foundation, for "vedvarende ulovlig adfærd" gennem de seneste 10 år.

Sagen kan gå hen og blive ganske alvorlig for præsidenten, lyder det fra DR's USA-korrespondent Steffen Kretz.

- Sagen åbner en ny front i de mange undersøgelser af og sager mod Donald Trump, siger Steffen Kretz og fortsætter:

- Hvis det var en isoleret sag, så var den måske ikke så alvorlig. Men fordi den bekræfter et billede af Trump fra de øvrige sager og undersøgelser, så bærer den ved til et bål: Den bekræfter for mange amerikanere, at Trump føler sig hævet over loven og først og fremmest plejer sine egne interesser.

Anklageren har gjort sig umage

Ifølge statsanklageren har Trump i samarbejde med datteren Ivanka og sønnerne Eric and Donald Jr., som sidder i bestyrelsen, brugt fonden til at finansiere reklame for hans præsidentkampagne i 2016, samt for eksempel et portræt af Trump til en af hans golfklubber.

Det er sammenblanding af interesser og blandt andet skatteundvigelse, lyder det blandt andet i statsanklagerens pressemeddelelse.

- Anklageskriftet er meget klart og bygger tilsyneladende på rig dokumentation. Om det holder i retten, vil tiden vise. Men netop fordi den anklagede er USAs præsident, kan man nok regne med, at anklagemyndigheden har gjort alt i sin magt for at forberede sagen grundigt, siger Steffen Kretz.

Han tilføjer, at Donald Trump før har været udfordret af New Yorks statsanklager, og dengang valgte han at opgive at kæmpe i retten.

- Kort før sin indsættelse indgik Trump forlig med samme anklagemyndighed i en anden sag og betalte 25 mio. dollars til en række mennesker, som var blevet snydt af Trumps kursusvirksomhed, Trump University, siger korrespondenten.

Trumps angreb er ikke overraskende

Donald Trump har i dag skrevet på Twitter at sagen udelukkende skyldes "slibrige New York-demokrater", som pinedød vil føre sager mod ham.

Men det er helt efter den amerikanske præsidents sædvanlige modus, siger Steffen Kretz.

- Der er ikke noget grundlag for at pege fingre af den offentlige anklager i New York, Barbara Underwood, som har en lang og solid karriere bag sig. Men Trumps reaktion er ikke overraskende. Han forsøger at give alle undersøgelser og sager mod ham et politisk skær, siger USA-korrespondenten.

Han peger på, at Trump konsekvent kalder Ruslands-undersøgelsen for en “politisk heksejagt” styret af demokrater. Også selv om undersøgelsen er sat i gang af en republikaner, som Trump selv har udnævnt, og ledes af en anden republikaner, som er tidligere chef for FBI.

- Det skræmmende er, at Trumps strategi virker: Et flertal af amerikanske vælgere siger nu, at de ser Ruslands-undersøgelsen som en politisk styret proces, siger Steffen Kretz.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter