USA-korrespondent: Obama åbner tungt møde med hyldest til de nordiske lande

Humor og roser var der ikke sparet på, da den amerikanske præsident for kort tid siden bød de nordiske ministre velkommen.

Præsident Obamas netop overstået velkomsttale til de fem nordiske ministre og deres ægtefælle lå yderst godt i tråd med de humørfyldte toner fra hornorkesteret, der kort forinden åbnede det nordiske topmøde i USA.

For ifølge DR's USA-korrespondent, Stéphanie Surrugue, der var tilstede under dagens indledende begivenheder, holdt præsident Barack Obama sig bestemt ikke tilbage med roserne til Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, der er i landet for blandt andet at tale sikkerhedspolitik og flygtningekrise.

- Det er bestemt ikke ingenting, når den amerikanske præsident siger, at ”verden ville være bedre, hvis flere lande var som de nordiske” og ”de nordiske repræsentanter er vores bedste venner”. Det er stor opmærksomhed og ros for at være stater, der fungerer med gode værdier, fortæller Stéphanie Surrugue.

Af nordiske værdier fremhævede præsidenten særligt klima og grøn energi, ligestilling og et stort internationalt engagement.

- Med stor lune fremhævede Obama for eksempel den sociale ulighed - han sagde "de nordiske landes sociale ulighed er ganske lille - måske er det derfor, at de er så lykkelige – nu de ikke har så meget sol, fortæller Stephanie Surrugue, der også hæftede sig ved præsidentens særlige hilsen til Danmark.

- Med ordsproget "They punch above their weight", understregede præsidenten, at de nordiske lande yder mere, end man kan forvente i forbindelse med det internationale samarbejde. Det er en sætning, som Danmark har hørt flere gange her på det sidste – så det var helt klart en amerikansk kvittering for den danske indsats i krigen mod terror, fortæller Stephanie Surrugue.

Præsidentens statsmiddage

  • Den amerikanske regeringsleder afholder statsmiddage og -frokoster, når statsledere besøger landet.

  • De bliver både afholdt under diplomatiske konferencer og officielle statsbesøg.

  • Middagene bliver altid afholdt i Det Hvide Hus' "State Dining Room".

  • Ifølge Washington Post skal de seks statsledere have en menu, der er inspireret af både det nye nordiske køkken og det amerikanske.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk