USA-korrespondent: Sag om bryllupskage til homoseksuelle kan få store konsekvenser

En sag, hvor en bager nægter at bage en bryllupskage til et homopar, er i dag indledt i Højesteret.

En sag mellem et homoseksuelt par og en bager i Colorado, USA har udviklet sig drastisk og er nu en værdikrig på nationalt niveau.

Charlie Craig og David Mullins skulle i 2012 giftes og forsøgte derfor at bestille en bryllupskage, men det afviste den lokale bager Jack Phillips.

Han tilbød parret at sælge en almindelig kage, men en bryllupskage kunne ikke komme på tale, da bageren ikke går ind for vielser mellem homoseksuelle. Det skyldes hans religiøse overbevisning.

Derfor har parret sagsøgt bageren for diskrimination. Parret har fået medhold ved en lavere retsinstans, men dommen er anket, og er i dag blevet indledt i USA's højesteret.

DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz følger sagen tæt.

- Det her er en meget vigtig sag, som kan få stor betydning for homoseksuelles rettigheder i USA og dybest set borgerrettigheder i det hele taget, siger hun og fortæller, at Trump-administrationen allerede har taget parti til fordel for bageren.

Talsmand: Handler om hele befolkningens rettigheder

Ifølge en talskvinde for LGBQ-miljøet, bør sagen være noget, som alle amerikanere bør følge meget nøje.

- I sidste ende handler det om borgerrettigheder for os alle ikke kun LGBQ-miljøet. Det handler om adgang til det offentlige rum og om fremtidens borgerrettigheder i USA, siger hun.

Konditor Jack Phillips foran Højresteret i Washington D.C., hvor hans sag behandles. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Bageren Jack Philips glædede sig over, at sagen efter mange år endelig er nået frem til retten.

- Hvis jeg vinder vil det være dejligt, men nu er det op til retten. Forhåbentligt dømmer den til fordel for kreative fagfolk, der må være i stand til at skabe deres værker frit og i tråd med deres egen overbevisning, sagde han til DRs reporter foran retten.

Advokat Ria Tabacco Mar, der repræsenterer det homoseksuelle par glædede sig efter retsmødet også over, at sagen er nået helt til Højesteret.

- Vi fortalte retten, hvad denne sag handler om: To mænd, der tillod sig selv at være begejstrede over en særlig dag, som blev afvist, kun på grund af hvem de var, og hvem de elskede, sagde hun.