USA-korrespondent: Trump har sin egen logik

Trumps afbud til en stor tv-debat får efter alt at dømme ikke konsekvenser for tilslutningen til den kontroversielle republikaner, vurderer Johannes Langkilde.

Trump er så sikker på sig selv, at han i går udtalte, at han vil kunne gå ud på gaden og skyde en tilfældig mand - uden at miste stemmer. (Foto: SCOTT MORGAN © Scanpix)

Republikanske Donald Trump har talt nedsættende om kvinder, muslimer, immigranter og mexicanere og gjort nar ad en handicappet journalist. Og senest har han så nægtet at stille op til en stor og vigtig valgdebat, fordi han er sur på værtinden.

- Al almindelig politisk logik tilsiger, at det er politisk selvmord ikke at stille op til debat så tæt på et valg, forklarer DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

Men det gælder ikke for Trump.

- Trump går mod strømmen. Han har sin egen logik. Og hidtil har den logik fungeret. Man kan ikke afvise, at det vil ske igen, siger han.

Trump har aflyst en debat på det magtfulde medie Fox News, fordi han følte sig unfair behandlet af værtinden Megyn Kelly, da hun i en tidligere debat konfronterede ham med sine udtalelser om, at kvinder er 'klamme dyr' og 'tykke grise'.

Men det er langt fra første gang, at Trump lægger sig ud med en journalist. Hver gang ridder han stormen af, for han er hverken en traditionel amerikansk politiker eller en traditionel republikaner, siger Langkilde.

- Han er ikke en partisoldat. Han har flirtet med tanken om at stille op som uafhængig. Derfor måtte han sværge troskab til partiet, fordi det ville lægge partiet i grus, så de ikke ville have en chance for at få præsidentposten, siger Johannes Langkilde.

- Partitoppen holder krisemøder i det skjulte om, hvad de gør, hvis han bliver præsidentkandidat for republikanerne, siger han.

Den flamboyante rigmand er så sikker på sig selv, at han i går udtalte, at han vil kunne gå ud på gaden og skyde en tilfældig mand - uden at miste stemmer.

- Hver gang tænker man, han styrkdykker i meningsmålingerne. Men for Trump gælder doktrinet, at hovmod giver medvind. I Danmark giver hovmod politisk forfald, siger Johannes Langkilde.