USA-korrespondent: Trump og Tillerson har haft et betændt forhold i lang tid

Uenigheder om alt fra Iran til Nordkorea er endt med fyringen af USA's udenrigsminister.

USA's præsident, Donald Trump (t.v.), og den nu forhenværende udenrigsminister, Rex Tillerson (t.h.), under præsidentens diplomatiske rejse til Asien sidste år. (Foto: pool © Scanpix)

USA’s præsident, Donald Trump, har fyret sin udenrigsminister, Rex Tillerson, og erstattet ham med den nuværende CIA-chef.

Det meddelte Det Hvide Hus for kort tid siden.

Udskiftningen kommer efter mange måneders tumultarisk forhold mellem de to - og fyringen er da heller ikke den store overraskelse, fortæller DR's USA-korrespondent, Lillian Gjerulff Kretz.

- Forholdet mellem de to har været betændt længe. De har været uenige om strategien på en lang række områder – om alt fra Iran over Mellemøsten til Nordkorea, siger hun.

Udelukket fra inderkredsen

Præsidenten og udenrigsministerens anstrengte forhold har følge Lillian Gjerulff Kretz længe været til offentlig skue.

Det blev kun værre, efter at amerikanske medier sidste år skrev, at Tillerson havde kaldt præsident Trump for et fjols på et lukket møde.

Fjendtligheden er gået begge veje, og Trump har flere gange undermineret sin udenrigsminister – senest da det kom til spørgsmålet om Nordkorea.

- Tillerson har længe ikke været en del af Trumps inderkreds. Han var ikke engang med i loopet omkring det kommende topmøde med Nordkorea. Han fik til sin store overraskelse beskeden, efter at beslutningen var truffet, mens han var på rejse i Afrika, fortæller Lillian Gjerulff Kretz.

- Trump benyttede samme metode, da han fyrede FBI-direktør James Comey. Han blev fyret, mens han var på rejse og så sin fyreseddel rulle over skærmen på CNN. Det viser bare, at Trump længe har villet have ham ud og ser ham som en helt forkert mand i forhold til de kommende forhandlinger med Nordkorea.

En loyal Trump-støtte

I stedet for Rex Tillerson har Donald Trump udpeget nuværende CIA-direktør Mike Pompeo.

For Trump er han, til forskel fra Tillerson, en firmaets mand, der vil stå præsidenten bi i de kommende forhandlinger mellem Trump og Nordkoreas leder til maj.

- Trump ser Pompeo som sin mand. Han har selv udnævnt ham, han betragter ham som en loyal støtte. De har været uenige undervejs omkring, hvor mange ressourcer der skulle sættes ind for at modvirke russisk indblanding, men i det store hele er han en loyal Trump-støtte.

CIA’s nuværende vicedirektør, Gina Haspel, vil erstatte Mike Pompeo som chef for CIA. Hun bliver dermed efterretningstjenestens første kvindelige chef nogensinde.

Facebook
Twitter