USA-Korrespondent: Valget i Alabama er en styrkeprøve for Donald Trump

Valget bliver enten et politisk nederlag eller en sejr for Donald Trump, siger Lillian Gjerulf Kretz.

En valgsejr til demokraten Doug Jones vil være et stort nederlag for USA's præsident Donald Trump. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Indbyggerne i den amerikanske sydstat Alabama stemmer lige nu om, hvem der skal have et ledigt sæde i USA’s overhus, Senatet.

Valget kan få stor betydning for den amerikanske præsidents magtposition.

- Donald Trump har sat al sin politiske kapital ind på, at den her sejr skal hives hjem til Republikanerne, siger DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz.

Valget står mellem demokraten Doug Jones og den kontroversielle og stærkt konservative republikaner Roy Moore, der er anklaget for seksuelle overgreb på mindreårige.

På trods af beskyldningerne mod Roy Moore har Donald Trump udtalt, at han støtter den republikanske kandidat.

- Donald Trump har sendt robotopkald ud til hele staten, hvor man bliver ringet op med en personlig besked fra præsidenten om at gå ned og stemme på Roy Moore, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Valget er vigtigt, fordi Republikanerne har et snævert flertal i Senatet.

Det ene af Alabamas to sæder i Senatet blev ledigt, da den amerikanske præsident, Donald Trump, udnævnte senator Jeff Sessions til justitsminister. Hvis de mister sædet i Senatet, står den amerikanske præsident tilbage med et meget spinkelt flertal.

- Det her kan enten blive et politiske nederlag eller en sejr for Donald Trump, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Tæt løb

Normalt er Alabama en sikker republikansk stat, men flere meningsmålinger peger på, at der er tæt løb mellem de to kandidater. Roy Moore ser dog ud til at have føretrøjen på lige nu.

Hvis Republikanerne taber Alabama, så er deres forspring i Senatet nede på et enkelt sæde forud for midtvejsvalget i 2019.

Løber Doug Jones med sejren, vil det være første gang i 25 år, at en demokrat vinder.

Vinderen af dagens valg kommer til at sidde på posten ind til 2021.

Stemmestederne i Alabama lukker natten til onsdag og et endeligt resultat forventes klar onsdag morgen dansk tid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk