USA-korrespondent: WHO er dybt afhængige af de penge, Trump vil tilbageholde

Den amerikanske præsident mener, at WHO er skyld i de mange amerikanske coronatilfælde, fortæller Lillian Gjerulf Kretz.

Trump vil tilbageholde støtte til WHO. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

WHO's allerstørste bidragsyder, USA, er nu på vej til at vende Verdenssundhedsorganisationen ryggen.

Det skyldes, at præsident Donald Trump mener, at organisationen bærer en del af skylden for coronakrisen i USA. Derfor vil han tilbageholde landets støtte til WHO på godt 2,7 milliarder kroner om året.

Det fortæller DR's korrespondent i USA, Lillian Gjerulf Kretz:

- Præsident Trump har på det seneste forsøgt at placere skylden for, hvorfor USA nu er det land i verden med flest smittede og døde. Og han retter nu skytset mod WHO.

- Men selv efter WHO erklærede coronavirusset for en global nødsituation, blev Trump ved med at nedtone risikoen. Han sammenlignede det med en influenza, og de fornødne forberedelser blev ikke sat i gang i USA, siger hun.

Organisationen er den styrende og koordinerende myndighed i internationalt sundhedsarbejde.

Afhængig af de amerikanske penge

WHO er et FN-organ, og 10-15 procent af organisationens indtægt kommer fra USA.

Ifølge Trump har han givet sin administration besked på at tilbageholde finansieringen til WHO som minimum midlertidigt. Og sker det, vil det absolut kunne mærkes i organisationen, vurderer Lillian Gjerulf Kretz:

- WHO er stærkt afhængig af USA som bidragsyder. Så hvis Trump gør alvor af sine trusler og trækker den økonomiske støtte, kan det få afgørende konsekvenser.

Her fortæller Trump, at USA vil tilbageholde støtte til WHO:

Trump har flere gange kritiseret WHO's håndtering af coronakrisen, og han har før luftet idéen om at tilbageholde den amerikanske støtte.

Han mener blandt andet, at WHO har været partisk med Kina, som var det første land, der blev ramt af coronavirusset, og fremmet Kinas "misinformation" om virusset.

Og præsidenten vil også have evalueret WHO's rolle under coronaudbruddet, fortæller DR's internationale korrespondent, Steffen Gram:

- Trumps kritik afspejler i virkeligheden en frustration i USA over WHO's håndtering af coronakrisen, og mange er bekymrede over Kinas indflydelse i FN og de organer, der er en del af FN.

- Trump mener, at WHO har givet efter fra pres fra kinesisk side ved at være alt for sent ude med at betegne coronavirus som en pandemi og ved at kalde det unødvendigt, at USA lukkede for fly fra Kina i slutningen af januar, siger Steffen Gram.

WHO har ikke kommenteret Trumps kritik.

Populært at skære i støtte til FN

Det er ikke usædvanligt, at amerikanerne trækker støtte til FN-organisationer. Det gør de, hvis de er politisk uenige, fortæller Steffen Gram.

- Amerikanerne har igen og igen anklaget WHO for at have været på Kinas side og ikke at have formidlet usikkerheden omkring smitte- og dødstal fra Kina. Det er det, Trump tager konsekvensen af nu.

Og at gøre det er populært blandt mange amerikanere og især blandt Trumps egen vælgerbase.

- FN er generelt ikke populær i USA. WHO er endnu en FN-organsation i rækken, Trump skærer bidraget til, fortæller Steffen Gram og uddyber:

- Tidligere, når amerikanerne har trukket deres bidrag til FN, har vi set, at andre nationer dækker det økonomiske hul, det efterlader.

Om det sker i den her situation, er endnu uvist.

WHO oplyste i marts, at organisationen har brug for betydeligt flere penge fra blandt andre USA til at håndtere coronakrisen.

Ikke første gang WHO får kritik

Der er langt fra første gang, WHO er i centrum for kritik. Det fortæller lektor og ph.d. Niels Brimnes, der forsker i international sygdomsbekæmpelse i historisk perspektiv på Aarhus Universitet.

- WHO har været scene for politiske kampe lige siden, den blev grundlagt i 1948, og der er blevet skåret og trukket i bidrag til organisationen flere gange.

Og selvom tidspunktet for Trumps kritik ifølge Niels Brimnes måske ikke er det helt rigtige lige nu midt i coronakrisen, så tilslutter han sig dele af den.

- Man må sige, at WHO har været bemærkelsesværdigt loyale over for det kinesiske regime og den kinesiske indsats i den her krise.

- Hvis vestlige lande for alvor også rejser kritik af organisationen, kan der vente WHO en ind hård tid, når man begynder at undersøge, hvordan organisationen egentlig har tacklet coronavirusset, afslutter han.

Kina er en af WHO's største biddragsydere.

Her kan du se, hvor mange corona-relaterede dødsfald der har været i Danmark og de hårdest ramte lande.

Facebook
Twitter