USA lægger pres på Polen: Omstridt Holocaust-lov er et slag mod ytringsfriheden

Et omstridt polsk lovforslag om koncentrationslejrene i landet er et skridt tættere på at blive vedtaget.

Inden Anden Verdenskrig boede der omkring 3,2 millioner jøder i Polen. Mange mistede livet i nazisternes koncentrationslejre, blandt andet Auschwitz, der blev bygget på polsk jord. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Det omstridte polske Holocaust-lovforslag, der skal gøre det strafbart at omtale nazistiske koncentrationslejre som Auschwitz som polske, er et slag mod ytringsfriheden, der i sidste ende kan skade forholdet mellem Polen og USA.

Det var meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium kort før nattens afstemning i Polen.

Her stemte et flertal af de polske senatsmedlemmer 'ja' til at gøre det ulovligt at kalde koncentrations- og udryddelseslejrene for polske. Og nu kræver det kun en underskrift fra landets præsident, Andrzej Duda, før loven formelt set kan træde i kraft.

Men ifølge amerikanerne bør polakkerne tænke sig om en ekstra gang, før det sker.

- Vi opfordrer Polen til at revurdere lovgivningen i betragtning af de mulige konsekvenser, den kan have for princippet om ytringsfrihed og vores evne til at være effektive partnere, sagde Heather Nauert, der er talsmand for USA’s udenrigsministerium.

Det er som sagt op til den polske præsident at beslutte, om loven skal træde i kraft, men ifølge The Washington Post bakker Andrzej Duda, som kommer fra det konservative regeringsparti Lov og Retfærdighed, op om det.

Ømtålig debat

Nazityskland besatte Polen under Anden Verdenskrig, hvor der på det tidspunkt boede omkring 3,2 millioner jøder, og tyskerne valgte at placere lejre som Auschwitz, Treblinka og Majdanek i landet.

Formålet med loven er at sikre, at det ikke kommer til at fremstå som om, at de tyske koncentrationslejre også blev bygget af Polen. Derudover vil regeringen gøre det strafbart at beskylde Polen for at have medvirket til Det Tredje Riges forbrydelser.

Hvis man gør det, skal det ifølge lovforslaget kunne føre til en bøde eller i værste fald koste op til tre års fængsel.

Den polske regering har tidligere prøvet at få vedtaget lignende lovforslag, og det sker ifølge Reuters efter en større intern debat i Polen om blandt andet ansvaret for Holocaust.

Forskning har ifølge nyhedsbureauet dokumenteret, at nogle polakker deltog i Nazitysklands forbrydelser, hvilket har rystet mange i Polen.

Strid med Israel

Den amerikanske regering anerkender ifølge Washington Post, at det er ”unøjagtigt, misvisende og sårende” at kalde de nazistiske dødslejre for polske. Men ifølge talsmanden vil det både underminere ytringsfriheden og skade forskningen, hvis loven ender med at træde i kraft.

- Vi er også bekymrede over de konsekvenser, dette lovforslag kan få på Polens strategiske interesser og relationer, hvis det bliver vedtaget. Herunder med USA og Polen. Den splittelse, som kan opstå blandt vores allierede, vil kun komme vores fjender til gode, sagde Heather Nauert.

Den israelske regering har nemlig også taget skarp afstand fra lovforslaget, som har ført til en diplomatisk krise mellem Israel og Polen.

- Man kan ikke ændre historien, og Holocaust kan ikke benægtes, skrev den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, på Twitter.

Søndag talte han i telefon med den polske premierminister, Mateusz Morawiecki. Her blev de to parter enige om straks at åbne en dialog mellem de to lande for at nå frem til en fælles forståelse af det kontroversielle lovforslag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk