USA-ledet koalition har dræbt 484 civile i Irak og Syrien

Pentagons tal viser, at der er sket en markant stigning i antallet af USA-ledet koalitionsdrab på civile.

People run in panic after a coalition airstrike hit Islamic State fighters positions in Tahrir neighbourhood of Mosul, Iraq, November 17, 2016. REUTERS/Goran Tomasevic TPX IMAGES OF THE DAY (Foto: © GORAN TOMASEVIC, Scanpix)

Mindst 484 civile er ifølge Pentagon blevet dræbt i den USA-ledede koalitions angreb mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, siden koalitionen indledte angreb i 2014.

- Selv om koalitionen gør alt for at ramme militære mål på en måde, som skal minimere risikoen for civile ofre, så er det i visse tilfælde uundgåeligt, at civile dør, hedder det i en rapport fra Pentagon ifølge The Hill.

Stigningen i antallet af formodede civile ofre er markant ifølge det amerikanske forsvarsministeriums opgørelse.

I den seneste rapport fra 30. april var tallet 352.

Pentagon offentliggør en status hver måned. Forsvarsministeriets tal er meget lavere, end de tal ngo'en Airwars har bragt frem.

Ifølge Airwars, som er et netværk af journalister i blandt andet Storbritannien, Holland, USA, Syrien og Irak, har koalitionens bomber dræbt 3817 civile.

USA's forsvarsministerium afviser, at stigningen i antallet af civile ofre hænger sammen med, at man har lettet kravene til beskyttelse af civile.

Stigningen skyldes ifølge Pentagon, at koalitionen har udført flere angreb på tætbefolkede steder og i byer.

En konkret mission i marts, da 105 civile blev dræbt af koalitionen, har kostet det højeste antal civile ofre i et enkelt bombeangreb under koalitionens indsats i de to lande.

Pentagon har i en rapport sagt, at de mange civile omkom, fordi Islamisk Stat havde placeret bomber i den bygning, som koalitionens bomber ramte. Det fik den armerede betonkonstruktion til at vælte sammen.

Også danske kampfly har bombet Islamisk Stat-mål i Syrien og Irak under operationen, der har stået på i tre år.

/ritzau/