USA løfter sløret for exit: 12.000 soldater skal forlade Tyskland

Amerikanerne sender et politisk signal, siger ekspert.

Der bliver skruet kraftigt ned for antallet af amerikanske soldater i Tyskland. Her ses to af dem under en øvelse ved basen i Grafenwöhr. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

USA trækker knap 12.000 amerikanske soldater ud af Tyskland.

Dermed falder antallet af amerikanske tropper i Tyskland med en tredjedel fra omkring 36.000 til 24.000.

Det oplyser den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, på en pressekonference her til eftermiddag dansk tid.

6.400 af dem skal hjem til USA, mens omkring 5.400 skal udstationeres andetsteds i Europa, lyder det i den foreløbige plan.

Nogle soldater bliver flyttet allerede inden for nogle uger, mens det for andres vedkommende kan tage længere tid, siger Mark Esper.

Ifølge ministeren er der tale om "et betydeligt strategisk skifte", som skal styrke Nato og hare en "fortsat afskrækkende effekt" over for Rusland.

Planen indbefatter blandt andet at flytte amerikanske tropper til lande som Italien, Belgien, Polen og regionen omkring Sortehavet, lyder det fra Mark Esper.

Samtidig vil tusinder af soldater i Storbritannien ikke blive flyttet til Tyskland som planlagt.

Mere signal end strategi

På dagens pressemøde lagde den amerikanske forsvarsminister vægt på, at der var tale om en strategisk beslutning.

Flere af de fremmødte journalister pegede dog på, at præsident Trump tidligere har koblet beslutningen sammen med utilfredshed omkring tyskernes bidrag til Nato.

Blandt andet ved et regeringsmøde i sidste måned, hvor præsidenten kaldte tyskerne dårlige betalere og sagde, at Tyskland skylder Nato milliarder af dollars.

Beslutningen er i højere grad et spørgsmål om politik end strategi, lyder vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet.

- Jeg ser det som et politisk signal mere end noget andet, siger lektoren.

Han forventer ikke, at beslutningen kommer til at medføre en betydelig militær svækkelse af Nato.

- Især fordi USA har styrket sit engagement der, hvor det er militært vigtigt, siger han med henvisning til, at amerikanerne i de senere år har placeret flere soldater tættere på Rusland - så som i Polen, det nordlige Norge og i Baltikum.

Han mener i stedet, at man i højere grad kan tale om en politisk svækkelse, fordi tilbagetrækningen bunder i uenighed mellem Tyskland og USA.

Præsident Trump har i dag endnu engang koblet beslutningen om at fjerne tropper fra Tyskland med utilfredsheden med Tysklands Nato-bidrag.

- Vi reducerer styrken, fordi de ikke betaler deres regninger. Det er meget simpelt, siger han ifølge AP.

Utilfredshed i Tyskland

Den amerikanske plan indbefatter blandt andet, at hovedkvarteret for de amerikanske styrker i Europa bliver flyttet fra den sydtyske by Stuttgart til Mons i Belgien.

- I første omgang bliver det et problem de steder i Tyskland, hvor tropperne trækkes væk, fordi militærbaserne spiller en stor rolle for økonomien, fortæller Michael Reiter, DR's korrespondent i Tyskland.

Kritikere i Tyskland mener også, at beslutningen kan blive et problem for både Tysklands og Europas forsvar, påpeger korrespondenten.

Flere tyske ministerpræsidenter har bedt de amerikanske politikere i Kongressen om at omstøde præsident Trumps beslutning.

- Man mener, at USA skyder sig selv i foden med en tilbagetrækning - ikke alene, fordi den svækker Natos østflanke, men også fordi den kan blive en kæp i hjulet på USA's missioner i Mellemøsten, hvor Tyskland fungerer som et vigtigt springbræt, siger han.

Amerikanerne har haft militærbaser i Tyskland siden udgangen af Anden Verdenskrig. (Foto: Christof Stache © Scanpix)

Formanden for det tyske parlaments udenrigsudvalg, Norbert Roettgen, har også været hurtig til at kritisere dagens udmelding.

- I stedet for at styrke Nato vil tilbagetrækningen svække alliancen, siger han til den tyske avis Frankfurter Allgemeine, beretter Reuters.

I sidste måned advarede flere republikanere ligeledes i et åbent brev præsidenten til at genoverveje sin beslutning, da de frygter, at tegn på mindre amerikansk tilstedeværelse kan føre til "yderligere russisk aggression og opportunisme".

FacebookTwitter