USA lover at støtte kurdiske allierede i Syrien

Amerikanerne trækker yderligere i land i forhold til at forlade krigszonen.

Kurdiske YPG-soldater i Raqqa i Syrien (arkivfoto). (Foto: © SEDAT SUNA, Scanpix)

For første gang siden præsident Donald Trump uventet meddelte, at USA trækker sine soldater ud af Syrien, har amerikanernes kurdiske allierede i området fået en tiltrængt forsikring.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, siger i dag under et besøg i Israel, at man vil have, at kurderne skal beskyttes mod angreb fra Tyrkiet.

- Vi mener ikke, at Tyrkiet bør iværksætte militære aktioner, som ikke er fuldt koordineret og aftalt med USA, siger John Bolton ifølge nyhedsbureauet AP.

Nervøse kurdere

Kurdiske soldater har trukket et tungt læs for den USA-ledede koalition mod terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Men Tyrkiet mener, at de kurdiske grupper har forbindelse til terrorgruppen PKK, og derfor har man gjort klar til en militæraktion på syrisk jord mod kurderne.

Før nytår blev den kurdiske YPG-milits så bekymret for en tyrkisk offensiv, at de ligefrem inviterede Syriens regeringshær til at tage kontrol med byen Manbij, som ligger nær grænsen til Tyrkiet.

Ikke så hurtigt

Siden præsident Trumps pludselige meddelelse om tilbagetrækning fra Syrien 19. december har den amerikanske regering modereret sit standpunkt flere gange.

Senest i dag slår John Bolton fast, at amerikanske soldater ikke vil forlade det nordøstlige Syrien, før IS er besejret.

I Washington fortalte præsident Trump journalister, at landet trækker sig fra Syrien:

- Vi kommer til at fjerne vores soldater. Jeg sagde aldrig noget om, at vi ville gøre det så hurtigt.

Trumps beslutning om at trække USA ud af Syrien fik den amerikanske forsvarsminister James Mattis til at træde tilbage før jul.

Senere har også USA's særlige udsending i kampen mod IS, Brett McGurk, og forsvarsministeriets stabschef, Kevin Sweeney, trukket sig fra deres poster.