USA lukker det palæstinensiske kontor i Washington

Palæstinenserne har ikke været imødekommende nok i fredsforhandlinger med Israel, lyder det.

Palæstinensiske flag blafrer stadig over PLO's hovedkontor i Washington D.C., men snart er det slut (arkivfoto). (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Den amerikanske regering gør nu alvor af truslen om at lukke den Den Palæstinensiske Befrielsesorganisations (PLO) kontor i Washington D.C.

Det oplyser PLO i en pressemeddelelse. PLO er den anerkendte repræsentation for det palæstinensiske folk, og organisationen har haft kontor i Washington D.C. siden 1994. Men nu skal det altså være slut.

Årsagen skal findes i manglende samarbejdsvilje fra den palæstinensiske regering, oplyser den amerikanske regering.

USA: PLO modarbejder fred

- PLO har ikke taget skridt mod at begynde direkte og meningsfulde fredsforhandlinger med Israel, siger en talskvinde for det amerikanske indenrigsministerium ifølge det franske medie AFP.

- Derimod har PLO's ledelse fordømt en amerikansk fredsplan, som de endnu ikke har set, og nægtet at samarbejde med den amerikanske regering hvad angår fredsindsatsen og andet, fortsætter hun på vegne af USA's regering.

En del af årsagen til lukningen skal også findes i PLO's forsøg på at få Den Internationale Strafferetsdomstol til at retsforfølge israelere for forbrydelser mod palæstinensere - noget som USA kraftigt har frarådet domstolen at gøre.

Allerede i november sidste år afviste den amerikanske regering at forny PLO's tilladelse til at føre kontor i Washington D.C., hvis organisationens ledelse ikke arbejdede mere direkte mod fred med Israel. Det har amerikanerne nu vurderet, at palæstinenserne ikke har gjort.

Lukningen af PLO's kontor er ét blandt en række tiltag fra Det Hvide Hus, som skal presse den palæstinensiske repræsentation ind i fredsforhandlinger med Israel.

Sidst i august annoncerede USA, at de ville beskære nødhjælpen til de palæstinensiske områder med 200 millioner dollar - eller knap 1,3 milliarder kroner.

"En farlig eskalering"

USA håber, at den hårde linie mod palæstinenserne skaber incitament til at forhandle med Israel, men kan det hænde at have den modsatte effekt, skriver det amerikanske medie Politico.

Nyheden om lukningen er da heller ikke blevet modtaget med en øget velvilje i den palæstinensiske repræsentation.

- Denne farlige eskalering viser, at USA er villig til at opløse det internationale system for at beskytte israelske forbrydelser og angreb på landet Palæstina og dets folk og på fred og sikkerhed i resten af vores region, udtaler PLO's generalsekretær Saeb Erekat ifølge BBC.

Den palæstinensiske politiker Hanan Ashrawi kalder ifølge The Guardian lukningen for "modbydelig og hævngerrig afpresning" og fortsætter:

- Det er ironisk, at USA straffer PLO, det palæstinensiske folks repræsentant og den største politiske institution, som har udvist vilje til at nå en politisk og juridisk enighed om det palæstinensiske spørgsmål, og som har indgået i forhandlinger med den ene amerikanske regering efter den anden i årtier.

Det er Donald Trumps svigersøn og rådgiver Jared Kushner, som leder de endnu fejlslagne fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina.

Ifølge BBC er PLO blevet bedt om at forlade kontoret senest den 10. oktober.