USA og Canada viser muskler i Arktis: Sendte nyeste kampfly på øvelse i Grønland

Bemærkelsesværdigt, men også forventeligt, at amerikanske F-35-kampfly har været på vingerne over Thulebasen, lyder det fra eksperter.

F-35- kampfly af typen Lightning II ved Thulebasen i Grønland i forbindelse med en amerikansk og canadisk øvelse i Arktis. (Foto: © Master Sgt. Benjamin Wiseman, Public Domain)

For første gang har F-35-kampfly indgået i en øvelse på den amerikanske militærbase i Nordgrønland, Thulebasen.

Det skete i forbindelse med en amerikansk-canadisk øvelse i Arktis, som netop er overstået.

- Vores evne til at operere i Arktis er afgørende for vores evne til at forsvare vores hjemlande, siger general Glen VanHerck, der er kommandør i Nord American Aerospace Defense Command og US Northern Command i en pressemeddelelse.

Det var det amerikansk-canadiske forsvarssamarbejde, NORAD, der stod for luftforsvarsøvelsen.

Den fandt sted fra den 15. til den 31. januar og involverede foruden Thulebasen flere andre baser i Arktis heriblandt i Alaska.

I alt deltog 225 personer fra det amerikanske og canadiske forsvar i øvelsen. Ifølge NORAD selv viste øvelsen med succes, at USA og Canada er i stand til at forsvare også de nordlige adgange til USA og Canada, hvis det skulle blive nødvendigt.

Et F-35A Lightning II kampfly på Thulebasen i Grønland den 26. januar. Cirka 225 amerikanske og canadiske militærfolk var en del af øvelsen, der foregik i både Grønland, USA og Canada (Foto: © Master Sgt. Benjamin Wiseman, Public Domain)

'Bemærkelsesværdigt'

Øvelsen sender et signal om, at USA har villet demonstrere, at man også med sine nyeste kampfly er kampdygtig i Arktis.

Det forklarer Jeppe Strandsbjerg, lektor ved Forsvarsakademiet og tilknyttet Nasiffik, center for udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Grønlands Universitet.

- Det er bemærkeseværdigt i år, at det er første gang, F-35-fly er på Thulebasen, for det demonstrerer, at de kan operere deroppe, og at det fungerer fint, siger Jeppe Strandsbjerg og tilføjer:

- Amerikanerne har været lidt sene til at synes, at Arktis er interessant. Nu har man fornyet samarbejdet i NORAD, og jeg ser det som et led i den løbende opgradering af erfaring og øvelser, hvor man hele tiden vil blive bedre til at kunne agere i Arktis.

Et balanceret signal

Forsvarets Efterretningstjeneste så i sin seneste risikovurdering af truslerne mod Danmark også nærmere på udviklingen i Arktis.

Her forventer efterretningstjenesten, at vi kommer til at se en øget militær tilstedeværelse i regionen.

Ulrik Pram Gad er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og beskæftiger sig blandt andet med udenrigs- og sikkerhedspolitik i Arktis.

Han kalder det forventeligt, at USA og Canada vil afprøve sine F-35-kamply for at se, om de kan stå distancen i et arktisk miljø.

- Nu er vi i gang med en langsom oprustning i Arktis, hvor man viser, man kan ting, men helst uden at gøre dem så permanente, at det begynder at virke truende, siger han.

- Man sender et stormagtssignal til Rusland om, at vi mener det her med at forsvare os alvorligt, og nu gør vi det så meget, at vi øver os i det.

Der blev blandt andet lavet redningsøvelser ved Thulebasen som en del af øvelsen. (Foto: © Master Sgt. Benjamin Wiseman, Public Domain)

Flere øvelser i Arktis

Øvelser, som den NORAD lige har foretaget, skal vi vænne os til. Det viser, hvor vigtig Thulebasen med sin missilvarslingsradar er for forsvaret af Nordamerika.

Det forklarer seniorforsker i militære studier ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen.

- Efterhånden som USA bliver mere bekymret for russerne, særligt efter invasionen af Ukraine, bruger man mere energi på at træne og forberede sig på at forsvare basen, siger han.

Kristian Søby Kristensen forklarer, at USA sammen med Canada har øget tempoet i deres øvelsesaktivitet bredt set i det nordamerikanske.

- Den her øvelse falder ind i et øvelsesmønster, hvor man også tidligere har trænet luftforsvar af Thule fra amerikansk og canadisk side, siger han.

Her kan du høre mere om samarbejdet i NORAD, som Danmark og Grønland måske kan blive en del af: