USA og Etiopien starter efterforskning: Mange ubesvarede spørgsmål efter flystyrt

Etiopiens regering har erklæret landesorg efter det fatale flystyrt.

Både efterforsknings- og redningsarbejdere arbejder på den plads, hvor flyet styrtede ned blot seks minutter efter afgang. (Foto: Str)

Flere forskellige undersøgelsesteams påbegynder nu efterforskningen af, hvordan et Boeingfly kunne styrte ned tidligere i dag.

Flyet, som havde forladt lufthavnen i Addis Ababa i Etiopien blot seks minutter før ulykken, havde 157 mennesker om bord, som alle omkom.

Flyet var næsten helt nyt - flyselskabet modtog det i november. Det er anden gang på blot seks måneder, at et fly af denne type er styrtet ned. I oktober sidste år døde 189 mennesker i et styrt i samme Boeing-model.

Det er den etiopiske regering, som leder efterforskningen, men USA har også sendt et undersøgelseshold fra landets nationale transportsikkerhedsråd (NTSB). Det skyldes, at det nedstyrtede Boeing-fly af typen 737-800 Max var produceret på amerikansk jord, skriver Reuters.

Også Boeing selv har meddelt, at firmaet har sendt et hold afsted til Etiopien.

Imens begynder meldinger om, hvem de omkomne passagerer var, at komme frem.

Direktør for Ethiopian Airlines, Tewolde Gebremariam, inspicerer selv det sted, hvor flyet styrtede ned. (Foto: SOCIAL MEDIA)

En heldig mand

Ethiopian Airlines, som stod for flyvningen, meddeler på Twitter, at passagererne på flyet var af 35 forskellige nationaliteter.

Både FN og Røde Kors har oplyst, at de har mistet medarbejdere i styrtet.

En græsk mand, Antonis Mavropoulos, havde dog hvad han selv kalder sit livs heldigste dag. Han kom nemlig to minutter for sent til ulykkesflyet fra Addis Ababa til Nairobi.

Det skriver han i et opslag på Facebook, som nyhedsbureauet AFP har oversat fra græsk.

- Jeg var rasende, fordi ingen hjalp mig med at komme til gaten til tiden, skriver han.

Frustrationen skulle dog snart blive til lettelse for grækeren, som er direktør for organisationen Wasteless Future.

- [En] betjent sagde til mig, at jeg ikke skulle protestere, men bede til Gud fordi jeg var den eneste passager, der ikke nåede ombord på ET 302-flyet, der gik tabt, skriver han i opslaget, hvor han også viser et billede af sit boardingkort til den fatale flyvning.

For at ære ofrene, har Etiopiens regering erklæret landesorg den 11. marts.

Norwegian har samme fly

Det er endnu ikke afklaret, hvad årsagen til styrtet var, men ifølge Ethiopian Airlines havde piloten gennem sin karriere fløjet mere end 8.000 timer og havde en "fremragende flyvningsrapport", skriver The Guardian.

Samtidig har Ethiopian Airlines ry for at være et sikkert flyselskab.

Derfor skal eksperter undersøge, om fejlen skal findes ved selve flyet. I oktober sidste år styrtede et fly af samme type ned i Javahavet. Også her omkom alle ombord.

Den konkrete Boeing-model blev lanceret i 2016, men er allerede udbredt hos flyselskaber over hele verden.

Den nye flytype adskiller sig fra tidligere modeller ved at have en mekanisme, der trækker snuden nedad, hvis der ikke er fart nok på. Det stiller nye krav til videreuddannelsen af piloterne, der skal flyve flyene.

Flyet styrtede ned kun få minutter fra lufthavnen i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Flyselskabet Norwegian har 15 af flyene i sin flåde.

Selskabet forsikrer dog om, at man ikke skal være nervøs for at sætte sig op i flyet.

- Alle vores 737-800 MAX-fly flyver som normalt. Vi er som altid i tæt dialog med Boeing og forholder os til deres anbefalinger. Vores passagerers sikkerhed kommer altid først, siger Tomas Hesthammer, flyvechef i Norwegian, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk