USA og Frankrig klinker skårene efter ubådsstrid. Storbritannien svarer igen med franske gloser

Ny forsvarsalliance har i løbet af den seneste uge udløst en diplomatisk krise mellem de to allierede lande.

USA's præsident, Joe Biden, talte i går i telefon med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, for første gang siden en ny forsvarspagt i sidste uge udløste en diplomatisk krise mellem de to lande. (Foto: WHITE HOUSE © Ritzau Scanpix)

Det havde nok være en fordel, hvis USA, Australien og Storbritannien havde nævnt det for Frankrig, inden de for en uge siden annoncerede en ny forsvarspagt mellem de tre lande, der blandt andet betød et farvel til et gigantindkøb af franske ubåde.

Sådan lød det i aftes i en fælles udtalelse fra USA’s præsident, Joe Biden, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, efter de to havde drøftet sagen over telefonen.

- De to ledere blev enige om, at det ville have været en fordel med åbne konsultationer mellem allierede, når det kommer til emner, der er af strategisk interesse for Frankrig og vores europæiske partnere, lød det i udtalelsen, som blandt andet blev delt af Det Hvide Hus.

De to skal ifølge udtalelsen mødes i oktober for at fortsætte samtalen og "bevare momentum i denne proces", ligesom de også vil gå i gang med genopbygge tilliden mellem de to lande med "konkrete tiltag med fælles mål".

Samtidig lød meldingen, at Frankrig vil sende sin ambassadør tilbage til USA, efter landet i sidste uge hjemkaldte sine ambassadører til både USA og Australien.

Stemplet som svigefulde

Forsvarspagten Aukus har i løbet af den seneste uge skabt alvorlige diplomatiske ringe i vandet, efter de tre lande annoncerede, at Australien som følge af samarbejdet droppede en aftale med Frankrig om levering af ubåde.

I stedet vil Australien opbygge en flåde af atomdrevne ubåde baseret på amerikansk teknologi. Dermed går Frankrig glip af en kontrakt til et trecifret milliardbeløb, i hvad der er er blevet beskrevet som den største forsvarskontrakt i Australiens historie.

Beslutningen fik Frankrigs udenrigsminister til at kalde USA og Australien for ”svigefulde” og for at have udvist ”foragt” ved at bryde et tillidsforhold.

Også EU-rådsformand Charles Michel var i denne uge fremme med skarp kritik af særligt USA.

- Vi ser en tydelig mangel på åbenhed og loyalitet, sagde Michel og antydede, at sagen vækker minder om Donald Trumps tid i Det Hvide Hus, hvor forholdet mellem USA og EU ikke var det bedste.

- Med Trump var det i det mindste klart, at EU efter hans mening ikke var en nyttig partner, en nyttig allieret, sagde Michel ifølge nyhedsbureauet AFP.

Australiens premierminister, Scott Morrison, har dog forsvaret den australske belutning og hævder, at Frankrig var bekendt med, at Australien havde "dybe og alvorlige bekymringer" omkring aftalen.

Australiens Scott Morrison ses her ved annonceringen af forsvarsaftalen i sidste uge. På skærmen ses den britiske premierminister, Boris Johnson. (Foto: MIck Tsikas © Ritzau Scanpix)

Boris Johnson: Tag en slapper

Selvom der nu er formildende toner mellem USA’s og Frankrigs ledere, er tonen en ganske anden på den anden side af Den Engelske Kanal.

I hvert fald er det ifølge premierminister Boris Johnson tid til, at i hvert fald nogle af Storbritanniens ”kære venner i rundt omkring i verden tager sig sammen og slapper lidt af".

Eller som premierministeren udtalte i et sammensurium af fransk og engelsk i går: “Prenez un grip about this and donnez-moi un break”.

- Helt grundlæggende er det her et stort skridt fremad for den globale sikkerhed. Det er tre ligesindede allierede, der står skulder ved skulder og skaber et partnerskab om deling af teknologi. Det er ikke ekskluderende, og det er ikke et forsøg på at skubbe nogen ud, lød det yderligere fra Boris Johnson.

Den britiske premierminister understregede dog også, at han ligesom USA er indstillet på at udbedre de skader, som ubådsaftalen har påført det diplomatiske forhold til Frankrig.

- Jeg tror, at alle blev lidt overraskede over størrelsen på den franske reaktion, og vi ønsker alle at række hånden frem. Vi elsker franskmændene, lød det fra Johnson, som også har drøftet situationen med den amerikanske præsident.

Udover ubådsteknologi vil forsvarsalliancen også give landene mulighed for at dele teknologi om blandt andet cybersikkerhed, kunstig intelligens og langtrækkende missiler, lød meldingen i sidste uge.

Facebook
Twitter