USA og Frankrig: Vi skal fastholde sanktioner mod Iran

De internationale sanktioner imod Iran sikrede en atomaftale i 2013, og nu skal de opretholdes og håndhæves.

Under den franske præsident Hollandes besøg i Det Hvide Hus er han og Obama enige om at fastholde sanktioner mod Iran, der ellers er gået med til en midlertidig atomaftale (Foto: Saul Loeb © Scanpix)

Iran skal holdes i stram snor, sanktioner skal håndhæves, og der skal slås hårdt ned på virksomheder, der bryder disse.

Det er Frankrig og USA rørende enige om, kom det frem under det franske præsidentbesøg i Washington tirsdag.

- Præsident Hollande og jeg er enige om fortsat at opretholde de eksisterende sanktioner, selvom vi begge mener, at nye sanktioner under forhandlingerne kan bringe muligheden for en diplomatisk løsning i fare, siger USA's præsident, Barack Obama.

- Vi står sammen om det store mål, som er at forhindre Iran i at få atomvåben, tilføjer han på en fælles pressekonference med sin franske kollega, François Hollande.

Sanktioner løftes kun ved endelig aftale

Der er udbredt konsensus om, at en midlertidig atomaftale mellem Iran og stormagterne i P5+1-gruppen i november sidste år blev mulig på grund af de tunge internationale sanktioner.

- Sanktionerne vil kun blive løftet, hvis og når der kommer en endelig aftale, siger François Hollande. Under denne periode, hvor vi har indgået en midlertidig aftale, opretholdes sanktionerne.

Forhandlingerne genoptages i næste uge i Wien, hvor Det Internationale Atomagentur (IAEA) har sæde.

Forhandlinger fortsætter

Ifølge den midlertidige aftale fra november har Iran blandt andet accepteret at lægge loft over aktiviteterne i atomprogrammet.

Bekymringen er, at Iran har planer om at udvikle atomvåben, men iranerne har hele tiden fastholdt, at der alene er tale om et program med energiforsyning for øje. I de kommende forhandlinger skal P5+1 og Iran søge at nå frem til en endelig aftale, der en gang for alle kan fjerne de internationale bekymringer og sikre, at Iran ikke skal lide under sanktioner.

P5+1-gruppen er USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. /ritzau/