USA og Kina genoptager direkte militær kommunikation

Xi og Biden har aftalt, at de to landes militære skal kunne tale direkte sammen.

Præsident Joe Biden tager pænt imod Xi Jinping i San Francisco.

Der var plads til både politisk snak, en fælles frokost med ravioli og stegt kylling på menuen og en spadseretur, da verdens nok mest magtfulde politikere, USA's præsident Joe Biden og Kinas præsident Xi Jinping, så hinanden i øjnene under et stort anlagt topmøde i den amerikanske kystby San Francisco.

Og medier fra hele verden har fulgt nøje med, for forholdet mellem de stormagter har ikke været godt de seneste år. Blandt andet ser de to landes ledere forskelligt på handelsaftaler, forholdet til Taiwan, og hvordan krigen i Ukraine skal håndteres.

Men efter mødet mellem de to, som varede omkring fire timer, kunne præsident Biden fortælle, at de to lande genopretter kommunikationslinjer mellem de to landes militær.

- Vi genoptager direkte militærkontakt. Det har været lukket ned og ført til misforståelser, men nu genoptager vi altså den direkte kontakt, og det mener jeg er et vigtig skridt, sagde Joe Biden på et efterfølgende pressemøde.

  • Præsident Joe Biden og Præsident Xi Jinping hilser pænt på hinanden, da de mødtes i San Francisco. (Foto: © Doug Mills, Associated Press)
  • Biden og Xi nåede både at tale sammen i fire timer, spiser frokost og gå en tur sammen, inden de to skiltes igen (Foto: © DOUG MILLS, Associated Press)
  • Både Biden og Xi havde delegationer med til deres fælles møde. Blandt andet deltog USA's udenrigsminister Antony Blinken. (Foto: © DOUG MILLS, Associated Press)
  • Efter sit møde med Xi, holdt Joe Biden et pressemøde. (Foto: © DOUG MILLS, Associated Press)
1 / 4

At der nu kommer direkte kommunikation mellem to militære sværvægtere, er et positivt tegn, vurderer DR's USA-korrespondent Philip Khokhar, men samtidig understreger han, at det er genoprettelse af noget, der har eksisteret tidligere.

- Det er meget lavpraktisk, at man igen får en forbindelse, så generaler og andre kan ringe til hinanden og sige, at vi holder øvelser der og der. Vi har oplevet ret mange gange, at kinesiske skibe og fly er kommet tæt på amerikanske og andre landes militær, og det er den slags, der kan føre til en konflikt, som ingen rent faktisk ønsker, siger Philip Khokhar.

Han tilføjer, at det ofte er omkring Taiwan og i Det Sydkinesiske Hav, at de to landes militære styrker har været på kollisionskurs.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, så skulle præsident Xi have sagt til kinesiske statsmedier, at han håber, de to lande kan være partnere, respektere hinanden og sameksistere i fred, men understreger, at Kina gerne vil have USA til at stoppe med at forsyne Taiwan med våben, og i stedet støtte Kinas mål om en genforening af Kina og Taiwan.

Fentanyl også på dagsordenen

De to statsledere talte ikke kun om udenrigspolitik og synet på andre lande.

Biden og Xi fik også tid til at tale om fentanyl, der er et syntetisk smertestillende stof, som både er meget kraftig og meget vanedannende - og som i USA de seneste år har givet store problemer med afhængighed og dødsfald på grund af overdosering.

Alene i 2021 døde 70.000 mennesker i USA af en overdosis, hvor de havde fentanyl i blodet.

Nogle af ingredienserne, der bruges til at fremstille fentanyl illegalt i USA, kommer fra fabrikker i Kina.

Faktisk begyndte Biden sit pressemøde med at tale om netop Fentanyl, hvor USA og Kina i 2019 lavede en aftale om at stoppe for eksporten af færdigproduceret fentanyl fra Kina:

- I årene siden, har udfordringen gået fra eksport af færdig fentanyl til kemiske ingredienser, der bruges i produktionen. Men i dag har vi fået en ny forståelse, så vi kommer til at handle for at få en kraftig reduktion i strømmen af de her kemikalier og pillepressere fra Kina til Vesten. Det kommer til at redde liv, og jeg sætter pris på præsident Xis løfte om at gøre noget, sagde Biden pressemødet.

At få fentanyl på dagsordenen giver god mening for Biden, ifølge Philip Khokhar.

- Det er en meget håndgribelig aftale, som er god for Biden rent indenrigspolitisk i USA, for det er et problem, der bekymrer mange amerikanere. Og det er vigtigt for Biden at få en aftale, for man kan ikke løse fentanylkrisen i USA uden at kigge på fødekæden af kemikalier, og mange af dem kommer fra Kina, siger han.

At Biden begyndte pressemødet med fentanylaftale, er dog ifølge Philip Khokhar også et udtryk for, at ikke blev indgået andre store aftaler på mødet, eller at de to præsident rykkede deres syn på for eksempel Taiwan, Nordkorea eller Ukraine.

Biden kalder Xi diktator igen

Det er kun anden gang, at de to mødes som præsidenter - og det er Xis første besøg i USA siden 2017. Og mødet kommer altså efter flere år med kolde følelser mellem de to lande.

- Det er vigtigt at vise verden, at vi bruger amerikansk diplomati og taler med vores konkurrenter og skaber stabilitet i verden, sagde Biden.

De to ledere talte også om krigen i Ukraine, deres efterretningstjenesters arbejde og kunstig intelligens, og på pressemøde sagde Biden, også, at det var nogle konstruktive og produktive snakke de to ledere havde haft, og at hans synes Xi var meget lige til, også selvom de to ser forskelligt på en lang række ting.

Biden har tidligere kaldt Xi en diktator, hvilket blev taget meget ilde op af den kinesiske præsident, og til slut på pressemødet blev Biden spurgt til, om han stadig mener, at Xi er en diktator. Til det svarede han.

Se Bidens svar på, om han mener Xi er diktator.

- Ja se, det er han. Han er en diktator i den forstand, at han er en mand, der styrer et land, som er kommunistisk, og som bygger på en hele anden styreform end vores, sluttede Biden, inden han forlod pressemødet.

Philip Khokhar har tidligere arbejdet som Asien-korrespondent i DR og boet flere år i Beijing, og han er sikker på, at Xi og Kommunistpartiet ikke bryder sig om meldingen fra Biden, men han vurderer, at udtalesen ikke vil ende med en stor sag fra kinesisk side.

- De bryder sig ikke om det, men vi skal også se på, hvorfor Xi er i San Francisco. Det er han, fordi kinesisk økonomi ikke har det så godt, og Xi har brug for at vise, at Kina er klar til business efter corona, siger Philip Khokhar.

Efter sit møde med Biden forventes det, at Xi vil deltage i en middag med en række ledere fra nogle af USA's største virksomheder.