USA og Kina godkender klimaaftalen fra Paris

Kina godkendte i morges klimaaftalen fra Paris, og USA gør det samme, siger præsident Barack Obama på G20-mødet.

Kinas og USA's præsidenter, Xi Jinping og Barack Obama havde begge underskrevne dokumenter med, at de ankom til G20-mødet i Hangzhou i Kina. (Foto: Wang Zhao © Scanpix)

USA's præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, har i fællesskab godkendt den globale klima-aftale fra Paris.

De ankom begge til G20-topmødet i den kinesiske by Hangzhou med underskrevne dokumenter, som bekræfter, at de tilslutter sig klimaaftalen.

I Kina blev aftalen ratificeret tidligere på dagen i den kinesiske folkekongres, mens det for USA's vedkommende er nok med præsidentens underskrift.

Aftalen er "det øjeblik, vi besluttede at redde vores planet", sagde Barack Obama på G20-møde, mens Xi Jinping sagde, at 'vi må håndtere klimaændringerne med en ny holdning'.

Kina står alene for omkring 20 procent af verdens samlede CO2-udledning, mens USA står for cirka 18 procent ifølge Paris-aftalen.

FN-generalsekretær Ban Ki-moon siger på mødet, at han nu vil invitere stats- og regeringschefer til møde i New York i USA for at få klimaaftalen formelt godkendt.

Han tror på, at aftalen kan træde i kraft inden årets udgang.

Danmark har endnu ikke ratificeret aftalen, men regeringen forventer, at det vil ske i løbet af efteråret.

Aftalen træder i kraft, når mindst 55 lande, der tilsammen tegner sig for mindst 55 procent af den globale CO2-udledning, har ratificeret aftalen.

/ritzau/

Facebook
Twitter