USA og Rusland aftaler historisk nedrustning

USA's præsident, George W. Bush, og den russiske præsident, Vladimir Putin, har underskrevet en omfattende nedrustningsaftale i Moskva. Aftalen fjerner to tredjedele af de to landes kernevåben.

USA's præsident, George W. Bush, og den russiske præsident,Vladimir Putin, har underskrevet en omfattende nedrustningsaftale iMoskva. Aftalen vil i løbet af de kommende ti år nedbringe de tolandes kernevåbenarsenaler med to tredjedele af det nuværendeniveau.

Aftalen, som af flere iagttagere betegnes som "historisk",betyder, at USA og Rusland forpligter sig til at nedbringe antalletaf udstationerede strategiske våben til mellem 1700 og 2200sprænghoveder inden 2012.

USA og Rusland forpligter sig til atnedbringe antallet af udstationerede strategiske våben til mellem1700 og 2200 sprænghoveder inden2012.

Strategisk partnerskab i støbeskeen

Mødet mellem Bush og Putin er også begyndelsen på en ny strategiskpartnerskabsaftale mellem Rusland og USA. Partnerskabet skal knyttede to nationer tættere til hinanden.

Men en række spørgsmål kan blive en hård prøve på det spirendeamerikansk-russiske venskab.

Moskva er opsat på at sikre Ruslands optagelse iVerdenshandelsorganisationen WTO, større amerikanskinvesteringslyst i den russiske økonomi og et samarbejde med USA omeksport af olie fra Det Kaspiske Hav.

Putin ventes også at ville presse den amerikanske præsident forforsikringer om, at en aftale i forrige uge, der giver Ruslandhidtil uset indflydelse i NATO, kun er det første skridt i Moskvasintegrering i forsvarsalliancen.

Samtidig vil Bush have garantier om større russisk kontrol medlandets atomteknologi. Det amerikanske forsvarsministerium,Pentagon, frygter at teknologien kan falde i hænderne påterrorister eller hjælpe Iran, Irak eller Nordkorea til at sikresig atomvåben.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk