USA og Rusland enige om missilaftale

Rusland og USA er enige om teksten til en rammeaftale om nedskæringer af atomvåben, siger russiske regeringskilder.

Rusland og USA er enige om teksten til en rammeaftale om nedskæringer af atomvåben, siger russiske regeringskilder.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, ventes sammen med præsident Dmitrij Medvedev at underskrive erklæringen i Moskva, siger kilderne.

Aftalen skal afløse rammen for en missiltraktat fra tiden under Den Kolde Krig, og den anses for at være et af de vigtigste punkter på topmødet mellem Obama og Medvedev.

Endelig aftale til december

Rammeaftalen vil give detaljerede instruktioner til forhandlere om at få en ny traktat klar til underskrivelse i december, hvor en ny nedrustningsaftale skal afløse den eksisterende aftale START-1 om langtrækkende atomvåben.

Præsident Barack Obama indleder mandag sit første besøg i Rusland. Han har lovet en ny start i forholdet mellem USA og Rusland.

Uenige om missilskjold

Topmødet vil resultere i mere samarbejde om krigen i Afghanistan, så der etableres en forsyningskorridor gennem Rusland. Men det amerikanske raketskjold, hvor der skal bygges raket- og radaranlæg i Polen og Tjekkiet, vil fortsat skille parterne. Det er tilsyneladende heller ikke lykkedes at få en aftale klar om betydelige nedskæringer i de to landes atomvåben.

Obama siger, at han ønske et pragmatisk forhold til den russiske præsident. Men Obama vil formentlig have et distanceret forhold til den magtfulde premierminister, Vladimir Putin, om hvem han i et interview siger, at han har "en fod placeret" i den kolde krig.