USA og Rusland i fælles udtalelse: Plan klar for syrisk våbenhvile

Våbenhvilen skal efter planen starte på lørdag den 27. februar.

Parterne i den syriske konflikt skal sige om de er enige i aftaleudkastet senest på fredag. (Foto: MSF / HANDOUT © Scanpix)

USA og Rusland indgår en aftale om et udkast til en plan for syrisk våbenhvile, lyder det i en fælles udtalelse, skriver Reuters.

I aftalen lyder det, at kamphandlingerne fortsætter mod Islamisk Stat og al Nusra-Fronten, der er en del af terrororganisationen al-Qaeda.

Samtidig lyder det i udkastet til våbenhvilen, at parterne som er involveret i våbenhvilen, skal sige om de er enige med aftaleudkastet senest fredag den 26. februar klokken 12.00 Damaskus tid.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister John Kerry vil aftalen føre til "reduceret vold", "mere nødhjælp" og samtidig støtte den politiske overgang i Syrien.

FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, roser aftalen, og han "opfordrer kraftigt" konfliktens parter til at indgå i aftaleudkastet.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile - på én betingelse. Han vil have lande uden for Syrien til at stoppe støtten til "terroristerne" - hvilket er en hentydning til nabolandet Tyrkiet.

Også det største syriske oppositionsparti, HCN (High Negotiations Committee), skulle være klar på en midlertidig våbenhvile.

Ifølge Reuters, sagde den syriske politiker Riad Hijab fra HCN, at en våbenhvile "vil følge internationale garantier". Det sagde han til den oppositionstro tv-kanal Orient-Tv.

Også Tyrkiet hilser den forestående våbenhvile velkommen. Tyrkiet vil se ”russiske bombardementer, der dræber civile, slutte”, siger Tyrkiets vicepremierminister, Numan Kurtulmus, der samtidig understreger, at Tyrkiet vil bevare retten til at "forsvare landets grænser".