Tema Krigen i Syrien

USA og Rusland vil kæmpe sammen mod Islamisk Stat i Syrien

Amerikanerne og russerne er blevet enige om en fredsplan for Syrien. En våbenhvile skal træde i kraft mandag.

USA's udenrigsminister, John Kerry (til venstre) og hans russiske kollega, Sergei Lavrov (højre) er blevet enige om en plan for Syrien. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)

Udenrigsministrene fra USA og Rusland er fredag under forhandlinger i Genève blevet enige om en plan for fred i Syrien.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

En våbenhvile skal efter planen træde i kraft fra mandag og er en del af en større plan for at stoppe kamphandlingerne i Syrien.

- USA er villig til at tage det ekstra skridt, fordi vi mener, at Rusland kan presse Syriens præsident Assad til at komme til forhandlingsbordet og slutte fred, siger Kerry.

- I dag præsenterer vi en plan, som, håber vi, vil reducere volden, lette lidelserne og bevæge sig i retning af fred og en politisk overgang i Syrien.

En mulighed for fred

Han understreger på et pressemøde, at planen indtil videre blot er "en mulighed" for fred, indtil det bliver en realitet.

Hvis våbenhvilen holder i syv dage, vil USA begynde at samarbejde med det russiske militær i Syrien og gå målrettet efter Jabhat Fateh al-Sham, der tidligere hed al-Nusra-fronten, og Islamisk Stat (IS), forklarer Kerry.

Ifølge ham vil et samarbejde blandt andet indebære "udveksling af informationer".

Den amerikanske udenrigsminister fortæller videre, at den syriske opposition har indikeret, at den er parat til at efterleve kravene i planen, hvis den syriske regering gør det samme.

Humanitær hjælp på vej til Aleppo

Ifølge USA og Rusland betyder planen blandt andet, at syriske kampfly ikke må flyve missioner i områder, hvor oppositionen er til stede. Denne del af planen kalder Kerry ifølge CNN for "aftalens fundament".

Ifølge Kerry vil aftalen også give mulighed for at give humanitær adgang til de belejrede områder i Syrien, herunder byen Aleppo.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at han har orienteret den syriske regering om resultatet af forhandlingerne med USA. Ifølge Lavrov er præsident Bashar al-Assad og den syriske regering parat til at leve op til kravene i fredsplanen.

/ritzau/