USA og Storbritannien fordømmer formodet attentat på dansk jord

Ifølge PET var truslen rettet mod medlemmer af den iranske opposition.

PET-chef oplyser i dag, at truslen for et angreb fra iranske spioner i Danmark ikke er "elimineret". (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, reagerer nu på historien om, at Iran ifølge den danske efterretningstjeneste har forsøgt at udføre et attentat på dansk jord.

- Vi lykønsker regeringen i Danmark med anholdelsen af en attentatmand fra det iranske regime. I næsten 40 år har Europa været et mål for Iran-sponsorerede terrorangreb. Vi opfordrer vores allierede og partnere til at konfrontere samtlige af Irans trusler mod freden og sikkerheden, skriver udenrigsministeren i et tweet.

Meldingen kommer, efter Politiets Efterretningstjeneste (PET) tidligere i dag kunne fortælle, at det var konkrete attentatplaner mod lederen af den iranske oppositionsgruppe ASMLA i Danmark, som førte til at trafikken til og fra Sjælland blev lukket ned ved en storstillet politiaktion 28. september med store trafikkøer til følge.

HVEM ER ASMLA?

  • Gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) kæmper for, at det sydvestlige Iran løsriver sig og bliver sin egen nation.

  • De iranske myndigheder mener, at gruppen stod bag et angreb 22. september på en militærparade, der kostede mindst 25 livet.

  • Efterfølgende blev den danske, hollandske og britiske ambassadør i Iran indkaldt til et hastemøde i Teheran, fordi iranske myndigheder mente, at alle tre lande huse medlemmer af gruppen.

Klar besked til ondsindede aktører

Også Storbritanniens premierminister, Theresa May, har udtalt sig om sagen.

- Det er vigtigt, at vi sender en meget klar besked til ondsindede statslige aktører i henhold til det, du netop sagde om Iran, lød det ifølge Ritzau fra premierministeren, da hun gæstede et bilateralt møde mellem de nordiske ministre i Norge tidligere i dag.

Theresa May henviste her til statsminister Lars Løkke Rasmussens fordømmelse af Irans adfærd i forbindelse med det planlagte attentat.

- Storbritannien vil selvfølgelig uden omsvøb fordømme forsøg fra udenlandske aktører, der udfører hvilken som helst form for angreb på europæisk jord, siger hun.

"Misinformation"

Irans udenrigsministerium afviser her til aften anklagerne om et attentatforsøg. Det gør man i en mail til DR Nyheder.

-Der er tale om misinformation, og det er et nyt eksempel på den serie af sammensværgelser og planer, som velkendte iranske modstandere står bag for at forsøge at ødelægge det gode og progressive forhold mellem Iran og EU på dette kritiske tidspunkt, lød det i udtalelsen.

Iran understreger samtidig, at forholdet til EU er meget vigtigt på dette kritiske tidspunkt, som det udtrykkes.