Tema Nordkoreas missiltrussel

USA opfører missilskjold i Sydkorea

Forsvarssystemet skal beskytte landet mod Nordkorea, men mødes af lokale protester.

Et militærkøretøj mødes af protester i Seongju, hvor USA er ved at opføre missilforsvar. (Foto: Yonhap © Scanpix)

Under protester fra hundredvis af lokale beboere er amerikanske soldater onsdag begyndt at installere missilforsvarssystemet Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) i Sydkorea.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Thaad er et avanceret raketværnssystem udstyret med en radar, og det kan ramme og ødelægge ballistiske missiler med kort og mellemlang rækkevidde.

Køretøjer med dele af missilsystemet er nu ankommet til Seongju i den sydøstlige del af landet, hvor det skal sikre Sydkorea mod angreb fra nabolandet Nordkorea.

Sydkoreas forsvarsministerium bekræfter ifølge nyhedsbureauet Yonhap, at en "fuld implementering" er påbegyndt.

- Foranstaltningen er beregnet til at sikre tidlig operationel kapacitet ved at placere nogle af de tilgængelige dele på stedet, udtaler ministeriet ifølge Yonhap.

Samtidig siger en talsmand for USA's forsvarsministerium til dpa, at USA samarbejder med Sydkorea om at implementere Thaad "så hurtigt som muligt".

Lokale protester

Indbyggere i Seongju stod klar med bannere og protestråb, for at markere deres utilfredshed over at skulle være naboer til et missilforsvar. De er bekymrede for, at byen vil blive et mål for nordkoreanske missiler.

USA og Sydkorea vedtog sidste år at installere systemet, som ifølge USA udelukkende skal bruges defensivt.

I marts begyndte USA så at sende Thaad-systemet til Sydkorea, lige efter at Nordkorea havde lanceret fire ballistiske missiler i Det Japanske Hav.

Ingen tålmodighed med Nordkorea

Under et besøg i Sydkorea i midten af marts sagde den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, at USA's "strategiske tålmodighed" med Nordkorea er opbrugt.

Samtidig ville han ikke udelukke, at et militært svar på landets provokationer kan blive nødvendigt.

Det er Nordkoreas gentagne prøveopsendelser af raketter med længere rækkevidde og den fortsatte udvikling af atomvåben, der har fået USA til at skærpe sin retorik.

Rex Tillerson lovede desuden, at ethvert nordkoreansk angreb på Sydkorea vil blive mødt med "et passende svar".

- Hvis de forhøjer truslen fra deres våbenprogram til et niveau, som vi mener kræver handling, så ligger den mulighed klar på bordet, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/