USA passerer en kvart million corona-dødsfald: Nu lukker skolerne igen i New York

- Vi må kæmpe imod den anden bølge af covid-19, siger New Yorks borgmester, Bill de Blasio.

New Yorks kommunale skoler vil midlertidigt blive lukket for at stoppe udbredelsen af coronavirus. (Foto: Justin lane © Scanpix)

USA passerer som det første land i verden en kvart million dødsfald, der relaterer sig til coronavirus.

Det viser tal fra Johns Hopkins University.

Dødstallet i USA svarer til omkring 76 pr. 100.000 indbyggere. Til sammenligning har vi her i Danmark registreret 13,1 dødsfald pr. 100.000 indbyggere.

Og coronaudviklingen i USA betyder blandt andet, at New Yorks kommunale skoler fra i dag vil være lukket for fysisk fremmøde.

Det siger borgmesteren i den amerikanske millionby, Bill de Blasio.

De lokale myndigheder har registreret, at der over en periode på syv dage gennemsnitligt er tre procent af de coronatestede, der er blevet konstateret smittet med virusset. Det er den grænse, der fører til nedlukning af USA's største skolesystem.

- Vi må kæmpe imod den anden bølge af covid-19, skriver de Blasio på Twitter og tilføjer:

- Desværre betyder denne udvikling, at de offentlige skoler må lukkes fra torsdag den 19. november.

Belgien og Peru er de lande i verden, der har de højeste dødstal mål pr. 100.000 indbyggere med henholdsvis 127 og 106.

Stigning på over 100 procent tidligere på måneden

Siden begyndelsen af denne måned har USA oplevet en stor stigning i antallet af smittetilfælde.

På under en uge er der blevet registreret over én million smittede. Det samlede tal er nu på over 11 millioner coronatilfælde.

I delstaten New York registrerede man for lidt over en uge siden en gennemsnitlig stigning i antallet af coronasmittede på over 100 procent målt i forhold til ugerne før.

I samme periode så man en stigning på 73 procent i antallet af coronarelaterede dødsfald. Det skriver New York Times.

Derfor er man allerede underlagt strenge restriktioner både i og udenfor storbyen New York. Blandt andet skal fitnesscentre, barer og restauranter lukke klokken 22.00 - og forsamlinger på over 10 personer er forbudt.

Om en uges tid plejer der normalt at være fest og farver i USA - når højtiden Thanksgiving bliver fejret. Men allerede nu ved indbyggerne i New York, at højtiden ikke bliver, som den plejer. Både på grund af forbuddet mod store forsamlinger, men også fordi den årlige parade i storbyen er aflyst.

Thanksgiving-paraden i New York er i år aflyst og erstattes af virtuel en af slagsen. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Var tilbage i klasserne før andre

Den seneste udmelding fra Bill de Blasio svækker for mange håbet om, at New York var ved at være på vej ud af krisen.

I september fik elever og studerende i New York lov til at vende tilbage til klasseværelserne, mens skoler i mange andre amerikanske byer stadig var lukkede.

Den amerikanske millionby blev i marts USA's epicentrum for coronavirusset. Hen over sommeren faldt antallet af nye smittetilfælde markant i New York, men de seneste uger er tendensen vendt - og New York bliver igen kaldt et "coronahotspot".

I den ellers travle storby New York er der næsten tomt i mange af gaderne. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

Og udviklingen i USA presser hospitalerne mange steder, fordi antallet af covid-19 indlæggelser er mere end fordoblet siden september.

Antallet af indlæggelser er over en bred kam højere nu end i foråret, da den første coronabølge skyllede ind over USA og kostede titusinder livet.

Tirsdag var over 75.000 personer indlagt på hospitaler med covid-19 over hele USA. Det er det hidtil højeste antal under pandemien.

Flere hospitaler har været nødsaget til at omdanne kapeller, cafeterier og venteværelser til patienthåndtering, skriver nyhedsbureauet AP.

Flere end 1 million bliver testet om dagen

Mindst 18 delstatsregeringer har denne måned indført nye restriktioner i et forsøg på at få styr på situationen.

Men alligevel er mange nervøse for udviklingen.

- Jeg er mere bekymret end på noget andet tidspunkt, siden pandemien begyndte, siger læge Tom Inglesby, der er leder af Johns Hopkins Center for Health Security, til tv-stationen CNN onsdag.

Med til historien hører, at der i USA bliver testet langt flere, end der for eksempel gjorde i foråret.

Antallet af daglige tests er nu på langt over 1 million i USA. I april blev der til sammenligning testet over 100.000 om dagen på landsplan. Det skriver Johns Hopkins University.

Præsident Donald Trump har indtil videre afvist, at hans administration vil gennemføre flere nedlukninger af det amerikanske samfund. Trump holder også fast i, at en vaccine er lige på trapperne.

Demokraten Joe Biden bliver først indsat som præsident den 20. januar, men han har udråbt bekæmpelsen af covid-19 udråbt til den helt store udfordring. Og har allerede løftet sløret for en ekspertgruppe, der skal hjælpe med at tackle virusset under den kommende Biden-regering.

/ritzau/Reuters.

Rettelse: Før fremgik det, at positivraten er det samme som en general stigning i hele New York. Dette er ikke korrekt. Positivraten handler om, hvor mange procent af de testede, der er konstateret smittet inden for en periode.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter