USA rejser 17 nye sigtelser mod Julian Assange

Justitsministeriet i USA anklager WikiLeaks-stifter for at samarbejde med whistleblower.

WikiLeaks-stifter Julian Assange bliver af det amerikanske justitsministerium anklaget for at samarbejde med whistleblower Chelsea Manning. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det amerikanske justitsministerium rejser 17 nye sigtelser mod WikiLeaks-stifter Julian Assange.

Ifølge ministeriet har Assange ulovligt offentliggjort navne på fortrolige kilder, og han skal hve konspireret med og assisteret den tidligere amerikanske efterretningsofficer og whistleblower Chelsea Manning i at skaffe fortrolig information.

Ifølge anklagerne har Julian Assange "risikeret alvorlig skade" mod USA ved at offentliggøre tusinder af hemmelige og fortrolige dokumenter, herunder navne på fortrolige kilder for de amerikanske styrker.

Anklagerne mener, at Assange instruerede Manning i en af de største sager i USA's historie om offentliggørelse af fortrolig information.

De nye sigtelser kommer en måneds tid efter, at justitsministeriet offentliggjorde en lidt mindre sag mod Assange. I den er han af USA anklaget for gennem WikiLeaks at offentliggøre store mængder fortrolige amerikanske dokumenter.

Tidligere i maj kom det frem, at Sverige har besluttet sig for at genoptage en voldtægtssag mod Julian Assange.

Sverige ønsker 47-årige Assange udleveret fra Storbritannien, og også USA vil have Assange udleveret. Men han har bekendtgjort, at han vil modsætte sig dette ønske.

Assange blev 11. april anholdt på Ecuadors ambassade af britisk politi. På det tidspunkt havde han opholdt sig på ambassaden i næsten syv år.

/ritzau/