USA rejser sigtelser i sag om russisk påvirkning af valg

Personer under mistanke vil blive tilbageholdt af politiet allerede fra på mandag.

FBI-chef Robert Mueller har vide rammer til sin undersøgelse af russisk indblanding i valget i 2016. (Foto: Jason reed © Scanpix)

De første sigtelser er rejst i det amerikanske justitsministeriums undersøgelse af Ruslands forsøg på at påvirke USA's præsidentvalg i 2016.

Kilder oplyser til den amerikanske tv-station CNN, at en føderal storjury i Washington D.C. fredag har godkendt sigtelserne.

Ifølge kilderne vil personerne under mistanke blive tilbageholdt af politiet så tidligt som mandag.

Identiteten på den eller de sigtede er ikke oplyst. Derfor er det uvist om sigtelserne er rettet mod en amerikansk statsborger eller en udlænding.

Trumps bagland afviser beskyldninger

Påstanden om russisk indblanding ledes af tidligere FBI-chef Robert Mueller. En talsmand for Mueller afviser at kommentere de anonyme kilders oplysninger.

En af de juridiske eksperter, som CNN har bedt kommentere nyheden, siger, at alle muligheder nu er i spil.

- Vi ved kun, at storjuryen mener, at en lovovertrædelse har fundet sted, siger han.

Undersøgelsen, som Robert Mueller leder, er en af flere, som gransker påstandene om russiske bestræbelser på at påvirke valgkampen til Donald Trumps fordel.

Republikaneren har vedholdende nægtet, at hans kampagnestab samarbejdede med Rusland under præsidentvalget.

- Jeg har sagt det mange gange: En undersøgelse vil bekræfte, hvad jeg allerede ved - at der ikke var noget samspil mellem min kampagnestab og nogen udenlandsk enhed, udtalte præsidenten ifølge Reuters, da Robert Mueller i foråret blev udpeget.

FBI-chef har frie hænder til undersøgelse

Udnævnelsen kom efter pres fra især præsident Donald Trumps politiske modstandere om en uafhængig undersøgelse.

Presset blev forstærket, efter at præsidenten ugen forinden havde fyret James Comey som direktør for FBI, der havde indledt sin egen granskning af sagen.

Amerikanske efterretningstjenester har tidligere bekræftet, at Rusland forsøgte at påvirke valget.

Robert Mueller står i spidsen for et udvalg af efterforskere, der arbejder uafhængigt af det amerikanske justitsministerium.

Mueller har frie hænder til at vælge sin stab, og han er ikke forpligtet til at holde justitsministeren orienteret om undersøgelsens forløb.

Som såkaldt særlig anklager har han beføjelser til at rejse tiltale mod eventuelle mistænkte i sagen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter