USA retter hård kritik mod Israel: Der dør for mange civile i Gaza

Dødstallet i Gaza er for højt, og Israel skal gøre mere for at undgå, at uskyldige civile bliver dræbt, lyder det fra USA.

En far til en dræbt palæstinensisk dreng reagerer voldsomt på et hospital i Gaza, da han får nyheden om sønnens død. Langt størstedelen af de over 1.400 døde i Gaza-konflikten er civile. (Foto: © Mohammed Salem, Scanpix)

For første gang under den igangværende konflikt i Gaza retter USA en skarp kritik mod landets allierede fra Israel.

Både Det Hvide Hus og det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kritiserer israelernes fremfærd i Gaza.

- Vi mener, at den israelske regering og den israelske hær skal gøre mere for at leve op til de standarder, de selv har for at beskytte uskyldige civile.

- Dødstallet i Gaza er for højt, siger en talsperson fra USA's forsvarsministerium ifølge BBC og Reuters.

Angreb på FN-skole vender retorikken

Det er angrebet på en FN-drevet skole, som nu får USA til at kritisere Israel. 16 civile blev dræbt ved angrebet, der fandt sted natten til onsdag.

Hidtil har amerikanerne været mere tilbageholdene med at udtale sig negativt om israelerne. Onsdag fordømte USA kun angrebet på skolen, og 'dem der havde begået angrebet', lød det fra Det Hvide Hus.

Og så sent som torsdag morgen bekræftede Pentagon, at man har hjulpet med at genopfylde Israels våbenlagre.

- USA er forpligtet til at sikre sikkerheden i Israel, og det er vitalt for amerikanske interesser at assistere Israel med at udvikle og fastholde et stærkt og beredt forsvar, lød det fra en talsperson fra forsvarsministeriet.

Men nu har USA ændret retorikken over for Israel.

- Bomberne mod FN's faciliteter, som huser uskyldige, der flygter fra volden, er totalt uacceptabelt og kan ikke forsvares, siger en talsperson fra Det Hvide Hus torsdag aften.

Mere end 1.400 døde

Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder er mere end 1.4000 palæstinensere dræbt i den fire uger lange konflikt.

FN har tidligere sagt, at over 200 børn er blandt de mange døde. Vurderingen fra FN lyder, at to tredjedele af de dræbte er civile.

Israel siger, 56 soldater fra landets hær er blevet dræbt. Og seneste melding fra Israel er, at kampen om at destruere den islamistiske Hamas-bevægelse fortsætter med eller uden våbenhvile.

USA opfordrer parterne til at stoppe kampene og indgå våbenhvile.

- Det er meget tragisk, at der er rapporter om flere hundrede drab på civile, siger vedkommende fra Det Hvide Hus.