USA: Rusland er enten medskyldig eller inkompetent

Rusland har ikke overholdt aftalen om en kemisk afvæbning af Syrien.

USA's angreb i Syrien kommer, få dage før Rex Tillerson skal på sit første besøg i Rusland. (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

Rusland har svigtet sit ansvar ved ikke at leve op til den aftale, landet i 2013 indgik med USA om at fjerne Syriens kemiske våben.

Det siger USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, kort efter USA i nat angreb en syrisk luftbase tæt på byen Homs i Syrien. Angrebet var et svar på det kemiske angreb i Idlib-provinsen, der er kontrolleret af syriske oprørere, tidligere på ugen, som USA mener den syriske regering står bag.

- Så enten har Rusland været medskyldig, eller også har Rusland været inkompetent eller ude at stand til at levere, siger Rex Tillerson, som også understreger, at den syriske præsident Bashar al-Assad ikke kan blive ved magten, og at den russiske regering bør overveje, om de fortsat vil støtte ham.

Rusland, der er Syriens stærkeste allierede, og USA indgik i 2013 om at indsamle og destruere Syriens kemiske våben, men alligevel døde mere end 86 mennesker - herunder 30 børn - i et kemisk angreb i tirsdags. Billederne af de mange livløse kroppe er gået verden rundt og fik også den amerikanske præsident, Donald Trump, til at reagere.

- Assad har kvalt livet ud af hjælpeløse mænd, kvinder og børn, sagde Trump.

Den syriske regering har nægtet at stå bag det kemiske angreb, og Rusland har forklaret, at syriske militærfly beskød et lager med kemiske våben, som efterfølgende forårsagede gasudslippet.

De voksende uenighede om Syrien kommer, få dage før Rex Tillerson skal på sit første besøg til Rusland, som amerikanerne efter præsidentskiftet i januar har forsøgt at få et bedre forhold til.

Donald Trump sagde i nat i en tv-transmitteret tale, at "alle civiliserede nationer" skal hjælpe med at sikre, at nedslagtningen og blodsudgydelserne i Syrien stoppes, og at USA ikke blot vil se til, mens blodsudgydelserne fortsætter.