USA: Rusland skal ikke indtage offer-rollen

Ruslands modsvar forværrer forholdet mellem de to lande, lyder det fra USA.

Rusland vil gengælde udvisningerne af russiske diplomater en til en, lød det fra udenrigsminister Sergej Lavrov torsdag aften. (Foto: Yuri Kadobnov © Scanpix)

Der er intet, der kan retfærdiggøre, at Rusland som modsvar på den seneste uges udvisninger af russiske diplomater nu sender i omegnen af 150 internationale diplomater den anden vej.

Sådan lyder reaktionen fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Rusland burde ikke opføre sig som et offer i den her sag. De eneste ofre er de to personer, der lige nu er indlagt på hospitalet i Storbritannien, siger talsperson for USA’s udenrigsministerium, Heather Nauert, med henvisning til den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter, der blev fundet livløse og forgiftede på en bænk i Salisbury den 4. marts.

Ifølge den britiske regering er det Rusland, som står bag angrebet. Rusland har konsekvent afvist at være indblandet.

Nervegiftangrebet har indledt en større diplomatisk krise mellem Rusland og en række vestlige lande, der i den seneste uge har besluttet at udvise russiske diplomater som en støtteerklæring til Storbritannien.

Øje for øje?

Rusland har sagt, at man ville gengælde udvisningerne, og i går kom modsvaret så.

Torsdag aften sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Rusland vil udvise det samme antal diplomater fra de lande, der har udvist russiske diplomater.

Det betyder, at Rusland udviser 60 amerikanske diplomater og lukker USA’s konsulat i Skt. Petersborg – nøjagtigt som USA mandag oplyste, at man udviser 60 russiske diplomater og lukker det russiske konsulat i Seattle.

Alligevel er modsvaret ikke til at retfærdiggøre, understreger Heather Nauert.

- Rusland har taget det uberettigede og beklagelige valg at modsvare vores udvisninger, der er helt berettigede, siger Heather Nauert.

- Derfor ser vi det ikke som en diplomatisk noget-for-noget.

Forværrer forholdet

Fra Det Hvide Hus understreger man, at udvisningerne ikke kommer som en overraskelse, og at USA ”vil håndtere situationen”.

Men at gengælde USA’s udvisninger, der er en straf for en forbrydelse, er den forkerte vej at gå, siger talsperson for Det Hvide Hus, Sarah Sanders.

- Det markerer en yderligere forværring af forholdet mellem Rusland og USA, siger hun.

Dermed forbeholder USA sig også retten til at svare igen, lyder det.