USA sælger våben til Saudi-Arabien

USA er på vej til at indgå en omfattende våbenhandel med Saudi-Arabien, der ventes at købe kampfly og helikoptere for op mod 60 milliarder dollar.

Det amerikanske militærhovedkvarter i Pentagon forventes snart, ifølge en højtstående kilde, at informere kongressen om salget af militærudstyr til en væri af cirka 350 milliarder kroner til Saudi-Arabien. (Foto: © Jason reed, Scanpix)

USA er tæt på at indgå en aftale om at levere våben for hvad der svarer til cirka 350 milliarder kroner til Saudi-Arabien, skriver flere medier. Våbenhandlen ventes at blive en af USA's største nogensinde og kan skabe 75.000 job.

Kampfly og helikoptere og måske flåde-materiel

En højt placeret kilde i Pentagon siger til Reuters, at der blandt andet indgår 84 nye F-15 kampfly, 70 Apache-helikoptere og 72 Black Hawk-helikoptere i våbenaftalen mellem USA og Saudi-Arabien.

De to lande drøfter også nyt isenkram for 30 milliarder dollar til den saudiarabiske flåde, men det er uklart, hvornår den handel vil være klar, og den er ikke en del af den pakke, Kongressen snart skal tage stilling til.

Kilder i Pentagon forventer, at Saudi-Arabien i første omgang forpligter sig til at købe for omkring halvdelen af det beløb, skriver Reuters.

Oprustning mod Iran

Ifølge Wall Street Journal hænger aftalen om at sælge avancerede kampfly til Saudi-Arabien sammen med, at USA vil styrke forholdet til sine allierede i den arabiske verden i konflikten med Iran.

Præsident Barack Obamas regering ventes at give Kongressen besked om salget inden for kort tid. Herefter har kongressens medlemmer 30 dage til at gøre indsigelse.