USA satser stort på havvindmøller fra Danmark

Danske virksomheder har underskrevet de første aftaler om opførelse af store vindmølleparker.

- Danmark har været foregangsland, siger Thomas Brostrøm, der er direktør for Ørsteds amerikanske afdeling, hvor de håber at kunne investere milliarder i grøn energi i fremtiden.

Efter to år med Donald Trump som præsident skulle man måske tro, at grøn energi var en hensygnende branche i USA - men sådan forholder det sig ikke.

Havvindmølle-parker er på kort tid blevet et kolossalt vækstområde i USA, og danske virksomheder er med helt fremme, når de store kontrakter bliver underskrevet.

Delstaterne langs den amerikanske østkyst har tilsammen udbudt projekter på havvind på 20 gigawatt - svarende til, at 10 millioner husstande vil få deres energi fra vindmøller om få år.

- I Europa har vi brugt lang tid på at raffinere produkterne og drive omkostningerne ned, og nu ser vi et kæmpeboom her i USA. På meget kort tid er et enormt marked vokset frem, siger Lars Thaaning Pedersen, direktør for Vineyard Wind, som delvis ejes af danske Copenhagen Infrastructure Partners.

En god forretning

Forklaringen på boomet er først og fremmest, at prisen på energi fra havvindmøller er kommet så langt ned, at den kan konkurrere med energi fra et nybygget kulkraftværk. Grøn energi er altså blevet en god forretning, hvilket gør den attraktiv for amerikanske politikere fra begge partier.

Det handler mere om 'big business' end grøn omstilling, når amerikanerne køber dansk, grøn vindenergi, fortæller Lars Thaaning Pedersen.

- De er måske lidt mindre fokuserede på det grønne perspektiv - og lidt mere fokuseret på, at det er billigt for forbrugerne og på arbejdspladser og skattebetalinger. Økonomien er en stor drivkraft for udviklingen lige nu, siger Lars Thaaning Pedersen.

Når staterne langs USA's østkyst satser så stort på havvindmøller, skyldes det også, at de naturlige forhold er ideelle med lavt vand og masser af vind, som vi kender det fra Danmark.

Og netop de mange års erfaring med vindenergi gør, at danske virksomheder er i en unik position i USA lige nu.

- Danmark har været foregangsland. Vindmøller er stort set opfundet i Danmark, og nu kigger vi ind i en industri her i USA med investeringer i størrelsen 500 milliarder kroner, siger Thomas Brostrøm, som er direktør for Ørsteds amerikanske afdeling.

Amerikanere er optagede af klimaforandringer

Ørsted har vundet udbuddet på opførelsen af én havvindmøllepark på den amerikanske østkyst og kæmper lige nu om at vinde et andet udbud i staten New York. Og her på delstatsniveau møder Ørsted stor imødekommenhed overfor grøn energi.

- Når man som dansker tænker på USA, så tænker man på ét land. Men det er i virkeligheden 50 lande under ét flag, og meget af energipolitikken ligger hos de enkelte delstater, siger Thomas Brostrøm.

Og ude i landet - udenfor Washington - er mange amerikanere optaget af spørgsmålet om klimaforandringer, og hvordan USA kan spille en rolle i at bremse opvarmningen af kloden, siger Scott Pattison, som er direktør for sammenslutningen af landets guvernører.

- Mange er bekymret og interesseret. Folk har forskellige holdninger, men det er vigtigt at understrege, at der er folkevalgte ledere i USA, som er meget bekymret over klimaforandringerne, siger han.

Lærer af Danmark

Energiministeriet i København og den danske ambassade i Washington har arbejdet tæt sammen for at bane vejen for danske virksomheder på området.

Selvom vi ikke hører om dem så tit, så er der folkevalgte ledere i USA, som er meget bekymret over klimaforandringerne, siger Scott Pattison, der er direktør for sammenslutningen af landets guvernører.

Blandt andet ved at invitere en række centrale politiske figurer som netop Scott Pattison til Danmark, hvor de ved selvsyn har kunnet se, hvordan havvindmøller er integreret i den danske energiforsyning.

- Vi lærer af Danmark, og den danske regering har været meget imødekommende i forhold til at give os råd om de bedste måder at bruge og satse på havvindmøller, siger Scott Pattison.

Præsident Trump besluttede i 2017 at trække USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, og hans regering har med en række tiltag givet give kulmine-industrien kunstigt åndedræt.

Men uden for Washington går udviklingen i en anden retning med stort fokus på vindmøller, solenergi og en fortsat satsning på naturgas. Og resultatet kan blive, at USA kommer til at leve op til målene i Paris-aftalen, selvom landet står uden for aftalen, vurderer flere eksperter.