USA sigter Venezuelas præsident for 'narkoterror'

USA sigter Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, for 'narkoterrorisme' og udlover dusør på 15 millioner dollar.

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, sigtes nu for at have et medansvar i den narkosmugling, der foregår fra Latinamerika til USA. (Arkivfoto) (Foto: © Manaure Quintero, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

USA's justitsministerium rejser sigtelse mod Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, for 'narkoterrorisme'.

Det siger den amerikanske justitsminister, William Barr, torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA udlover en dusør på op mod 15 millioner dollar (103 millioner kroner) for oplysninger, der kan føre til anholdelse af Maduro. Det meddeler det amerikanske udenrigsministerium.

William Barr beskylder Maduro og hans inderkreds for at stå i ledtog med en udbrydergruppe af den colombianske Farc-guerilla. Ifølge Barr vil de 'oversvømme USA med kokain'.

- Mens det venezuelanske folk lider, fylder denne klike lommerne, siger Barr.

Forsvarsminister og højesteretdommer også sigtet

Flere højtstående venezuelanske embedsmænd sigtes ligeledes i sagen, heriblandt Venezuelas forsvarsminister og højesteretsdommer.

Sigtelsen ses som en alvorlig optrapning fra USA's side mod Maduro. Det er yderst usædvanligt at rejse sigtelse mod et siddende statsoverhoved.

Trump-regeringen har gennem længere tid lagt pres på den socialistiske præsident. Han og hans regering er i forvejen underlagt skrappe sanktioner fra USA's side.

USA har – på linje med omkring et halvt hundrede andre lande – anerkendt den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, som Venezuelas retmæssige præsident.

USA og omkring 50 andre lande, heriblandt Danmark, har anderkendt Juan Guaidó som landets retsmæssige leder. (Foto: © Manaure Quintero, Scanpix)

Men Maduro, der har opbakning fra blandt andet Rusland, Kina og Cuba, har indtil videre stået imod presset.

Maduro har været ved magten i Venezuela siden 2013. Han overtog posten efter den populære Hugo Chávez, der døde af kræft samme år.

/ritzau/Reuters