USA skærer i milliardstøtte til Afghanistan efter møde

Udenrigsminister Mike Pompeo lykkedes ikke med at finde en løsning på en politisk konflikt i Afghanistan.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo mødtes tidligere mandag med Afghanistans præsident, Ashraf Ghani (billedet), og hans politiske rival, Abdullah Abdullah. (Foto: PRESIDENTIAL PALACE HANDOUT © Scanpix)

USA skærer en milliard dollar i støtte til Afghanistan efter et mislykket møde med afghanske ledere.

Det sker sent mandag aften dansk tid efter et møde i Kabul i Afghanistan tidligere på dagen, hvor udenrigsminister Mike Pompeo ikke formåede at løse en regeringskonflikt mellem Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, og hans politiske rival, Abdullah Abdullah.

- USA er skuffet over dem, og hvad deres adfærd betyder for Afghanistan og vores fælles partnere, siger Mike Pompeo i en pressemeddelelse efter mødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Fiaskoen har skadet relationen mellem USA og Afghanistan, desværre, og vanærer de afghanske og amerikanske koalitionspartnere, der har ofret deres liv og økonomi i kampen om at opbygge en ny fremtid for dette land, siger Mike Pompeo.

Ud over den øjeblikkelige milliard i skåret støtte, vil USA skærer en milliard dollar yderligere i 2021.

Både Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah mener, at de vandt et omstridt præsidentvalg i september, der er blevet skæmmet af beskyldninger om valgfusk.

Tidligere i marts holdt Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah hver deres ceremoni, hvor de begge gjorde krav på præsidentposten.

Mike Pompeo mødtes også med ledere fra den militante talibanbevægelse på en militærbase i Qatar sent mandag aften, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her blev partnerne enige om at fortsætte aftalen fra februar om en tilbagetrækning af amerikanske tropper.

Det vil sætte en stopper for den langvarige krig, der har stået på, siden amerikanerne gik ind i landet i 2001 som følge af angrebene 11. september samme år.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk