USA slækker presset på Honduras

USA har besluttet sig for at lade forløbet af valghandlingen i Honduras den 29. november afgøre, om man vil ophæve isoleringen af styret, som kom til magten ved et kup i juni.

USA har besluttet sig for at lade forløbet af valghandlingen i Honduras den 29. november afgøre, om man vil ophæve isoleringen af styret, som kom til magten ved et kup i juni.

Fortolknng

Arturo Valenzuela, viceudenrigsminister for den vestlige halvkugle, begrunder beslutningen med at valget ikke er udskrevet af kupregeringen, men er det normale valg, der under alle omstændigheder skulle finde sted.

Overholder valget normale standarder for fri og retfærdige valg, vil USA støtte at Honduras atter kan indtage sin plads i Organisationen af Amerikanske Stater, siger Valenzuela.

Manuel Zelaya, der blev afsat ved kuppet i juni, fastholdet at valghandlingen er illegitim. I et brev til regionens regeringer anklager han USA for at svække indsatsen for at tvinge kupstyret til at træde tilbage.

Forhaling

Kupstyrets leder, Roberto Micheletti, har tilsidesat en aftale om dannelse af en national samlingsregering og genindsættelse af Zelaya, der sidst i oktober blev indgået efter kraftigt pres fra USA. Ifølge aftalen skulle Kongressen tage stilling til Zelayas genindsættelse, men det vil ifølge Kongressens formandskab først ske den 2. december - altså efter afvikling af valget.

Micheletti har således formået at blive på præsidentposten under hele forberedelsen og afviklingen af valget, på trods af den aftale, der blev indgået i oktober, formelt med Organisationen af Amerikanske Stater som mægler.

Ved det seneste præsidentvalg, i 2005, afholdt 45 procent af vælgerne sig fra at stemme. Selv om de to store partier - Det Nationale Parti og Det Liberale Parti - har lagt sig i selen med stort anlagte og farvestrålende kampagner, er der en udbredt frygt for at stemmeprocenter denne gang vil falde endnu dybere.

I 2005 blev Manuel Zelaya valgt som Det Liberale Partis kandidat.

Facebook
Twitter