USA smider Tyrkiet ud af samarbejde om F-35-fly

Kontant reaktion fra Det Hvide Hus oven på tyrkisk våbenaftale med Rusland.

Et foto fra det tyrkiske forsvarsministerium viser her dele af det russiske S-400-system, der bliver leveret til Tyrkiet. (Foto: TURKISH DEFENCE MINISTERY PRESS © Scanpix)

Tyrkiet kan ikke længere være med i F35-kampflyprogrammet, efter de har købt et luftforsvarssystem af Rusland.

Beskeden kommer her til aften i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Det kan næppe komme bag på Tyrkiet, at USA nu reagerer, da landet allerede har fået kritik for sit nylige indkøb fra både USA og NATO, som Tyrkiet også selv er en del af.

Tyrkiet har ellers være med til at lave nogle af delene til de nye F35 fly, men USA kan ikke få købet af S-400 til at hænge sammen med, at de også skulle være med til at producere nyt militært udstyr, lyder det i udtalelsen:

- Desværre gør Tyrkiets beslutning om køb af det russiske luftforsvarssystem S-400 det umuligt fortsat at være i samarbejdet om F35.

  • Danmark har også købt F-35-kampfly, som skal erstatte de F-16-fly, Danmark har i dag. De første har ramt dansk jord. Her ses et på Flyvestation Skrydstrup i maj i år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Naboerne til Flyvestation Skrydstrup fik muligheden for at opleve forskellen på lydtrykket mellem et F-16 og et F-35-fly under en demonstrationsflyvning i Sønderjylland i maj. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • De nye F-35-kampfly har nemlig en større motor end de F-16-fly, der normalt flyver, hvilket også gør, at de larmer mere. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 3

Det understreges også, at USA ifølge Det Hvide Hus har forsøgt at levere og imødekomme Tyrkiets behov for forsvar fra luften, og at Tyrkiet i stedet har haft mulighed for at købe et luftforsvarssystem fra USA.

'Tyrkiet underminerer NATO-alliancen'

Både Tyrkiet og USA er NATO-allierede, men ifølge Det Hvide Hus undermininerer Tyrkiet den fælles NATO-front, der skal bevæge sig væk fra russsiske systemer, ved at erhverve sig et russisk luftforsvarssystem.

USA har også truet med sanktioner mod landet, hvis de gennemførte købet fra Rusland, men det er der ikke nogen meldinger om i udtalelsen her til aften.

Det bliver også understreget fra Det Hvide Hus, at det militære forhold mellem de to lande fortsat er stærkt, og at samarbejdet imellem dem vil fortsætte, Dog har USA det nu in mente, at Tyrkiet er i besiddelse af det russiske luftforsvarssystem S-400, lyder det.

Forskellige dele af luftforsvarssystemet er i de seneste dage blevet leveret til luftbasen Murted udenfor Ankara i Tyrkiet, oplyste det tyrkiske forsvarsministerium i sidste uge. Tyrkiet har ellers planer om at købe 100 F35 fly selv.

Det nye S-400 "Triumf" jord-til-luft missilsystem har en rækkevidde på 400 kilometer. Her fotograferet nær Kaliningrad i Rusland i marts 2019. (Foto: Vitaly Nevar © Scanpix)
Facebook
Twitter