USA stopper støtten til ’offensive operationer’ i krigsplagede Yemen

Præsident Joe Biden vil istedet øge det amerikanske fokus på en diplomatisk løsning på krigen i Yemen.

A man walks past a house destroyed during recent fighting between pro-government fighters and Houthi fighters in the southwestern city of Taiz, Yemen November 26, 2016. REUTERS/Anees Mahyoub (Foto: ANEES MAHYOUB © Scanpix)

I de seneste seks år har USA støttet Yemens regering i en krig, der har kostet titusindvis af mennesker livet og skabt verdens værste humanitære krise. Men nu er det slut med den militære støtte.

Det oplyser præsident Joe Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det betyder, at USA ikke længere vil støtte såkaldte offensive operationer i krigen, heriblandt et stop for salg af målsøgende missiler. Meldingen kommer i kølvandet på, at også våbeneksporten til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er blevet sat på pause.

Samtidig lyder det fra Biden-administrationen, at den nyslåede præsident har tænkt sig at udpege en særlig udsending til Yemen senere torsdag.

Dermed øger Biden det amerikanske fokus på en diplomatisk løsning på krigen mellem den saudisk støttede regering og houthi’erne, som er allieret med Iran.

Gennemgår Trump-udmelding

Joe Bidens to forgængere, demokraten Barack Obama og republikaneren Donald Trump, har begge ydet støtte til den saudisk-ledede koalition, der siden 2015 har bekriget Yemens houthi-rebeller. Under Trumps embedsperiode har USA øget støtten til den saudiske indsats.

Udover USA er koalitionen også støttet af Storbritannien og Frankrig.

Bidens hold meddelte allereden den 22. januar, at man også er ved at gennemgå Trump-administrationens beslutning fra midt-januar om at kategorisere Yemens houthi-rebeller som en terrororganisation - en såkaldt FTO (Foreign Terrorist Organization).

Houthi-allierede stammefolk protesterer i midten af januar mod daværende udenrigsminister, Mike Pompeos, udmelding om, at USA fremover kategoriserer houthi-rebellerne som en terrororganisation. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

Kategoriseringen betyder blandt andet, at amerikanske virksomheder og organisationer ikke må handle eller samarbejde med houthierne.

Det fik FN og flere nødhjælpsorganisationer til at advare om, at det risikerer at skubbe Yemen endnu tættere på omfattende hungersnød, da det sætter en stopper for nødhjælp til houthi-kontrollerede områder, hvor størstedelen af Yemens befolkning bor.

80 procent har brug for nødhjælp eller beskyttelse

Allerede inden krigen brød ud i 2014 var Mellemøstens fattigste land, og den langtrukne strid har haft uoverskuelige konsekvenser for Yemens civile befolkning.

Ifølge FN har 80 procent af Yemens befolkning på op mod millioner indbyggere har brug for nødhjælp eller beskyttelse, lyder vurderingen fra FN. 50.000 yemenitter er allerede ved at dø af sult, mens endnu fem millioner er i risiko for hungersnød, advarede Marck Lowcock, FN's nødhjælpschef, i midten af januar.

Situationen i Yemen er blevet forværret af, at landet siden 2016 løbende har haft flere, store udbrud af kolera, som har presset det allerede fallerede sundhedsystem.

En ung kolerapatient modtager behandling på et sundhedscenter i Hajjah i den nordvestlige del af Yemen i juni 2019. (Foto: STAFF © Scanpix)

I FN, som har kæmpet forgæves med for alvor at få gang i fredsforhandlingerne mellem de stridende parter, byder man beslutningen om en særlig amerikansk udsending til Yemen velkommen.

- Ethvert træk, der kan reducere mængden af våben og militæraktivitet, vil blive budt velkommen og vil give mere plads og mere håb, ikke kun for fredsforhandlingerne, men endnu vigtigere, mere håb til Yemens befolkning, siger talsperson for FN, Stephane Dujarric ifølge Reuters.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter