USA, Storbritannien og Australien enige om at etablere en flåde af atomubåde i Stillehavet

Flåden skal ifølge de tre landes ledere være med til at sikre fred og stabilitet i regionerne i den asiatiske del af Stillehavet

Fra venstre mod højre: Den australske premierminister, Anthony Albanese, den amerikanske præsident, Joe Biden, og Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, under pressemødet i San Diego. Her præsenterede de Aukus-aftalen, der indebærer, at Australien skal være base for en flåde af atomubåde. (Foto: © DENIS POROY, Associated Press)

En flåde af fremtidens atomubåde skal udvikles og etableres i Australien i samarbejde med USA og Storbritannien.

Det fortalte de tre landes ledere på et pressemøde i San Diego i aftes dansk tid.

Aftalen, der har fået navnet Aukus-aftalen - efter de tre landes forkortelser - skal sikre stabiliteten i regionerne i den asiatiske del af Stillehavet.

Det fortalte den amerikanske præsident, Joe Biden, på pressemødet.

- Alle tre lande har forpligtet sig til at sikre fred i regionerne, og at de forbliver frie og åbne, sagde han.

Joe Biden under pressemødet. Han understregede, at ubådene ikke kommer til at have atomvåben ombord. (Foto: © Etienne Laurent, Ritzau Scanpix)

- Der kommer ikke til at være atomvåben ombord på ubådene. Aftalen kommer ikke til at udfordre Australiens status som et land, der ikke har atomvåben, understregede han.

Atomubåde drives af en atomreaktor, og det gør dem blandt andet i stand til at operere længere tid under vand end konventionelle ubåde samt rejse over længere afstande på kortere tid.

Ubådstypen, Australien får mulighed for at købe - amerikanske Virginia-klasse ubåde - vil dog stadig kunne udstyres med raketter, der kan ramme mål på landjorden.

Ifølge nyhedsbureauet AP ses her en Virginia-klasse ubåd. Samme type får Australien mulighed for at købe af USA. (Foto: © Dana Jensen, Associated Press)

Vil koste milliarder hvert år

Planen kommer til at tage lang tid at fuldføre.

Fra 2027 kommer Australien, nærmere bestemt den vestlige by Perth, til at være base for et ukendt antal britiske og amerikanske atomubåde, inden australierne fra omkring 2030 har mulighed for at købe op til fem amerikanske atomubåde.

De næste årtier skal Australien så være hovedkvarteret for et fælles samarbejde med landene om at udvikle den næste generations atomubåde - en helt ny type med navnet SSN-AUKUS, opkaldt efter alliancen.

Den australske premierminister, Anthony Albanese, kalder Aukus-aftalen "den største investering i det australske forsvars historie".

Men det bliver ikke billigt. Ifølge den australske regering vil planerne de næste årtier koste omkring 1.700 milliarder kroner.

Albanese til venstre, Biden til højre. Ifølge den australske premierminister vil den enorme investering over de næste årtier skabe tusinder af jobs i Australien. (Foto: © Etienne Laurent, Ritzau Scanpix)

20.000 jobs på vej

Aftalen vil til gengæld sikre op mod 20.000 job til blandt andet australske ingeniører og videnskabsfolk.

- Det hele vil blive styret af den australske flåde, af australske arbejdere i australske havne, og arbejdet går i gang i dette årti, sagde Albanese.

Ifølge den britiske premierminister, Rishi Sunak, kommer alle lande til at være dybt involveret i projektet de næste mange år.

- Vores flåder vil arbejde med de samme typer ubåde, udstyr og komponenter. De kommer til at træne sammen, patruljere sammen og vedligeholde bådene sammen, sagde han.

Selvom der er bred opbakning til planen blandt de australske politikere, er der en bekymring for, at den enorme investering de næste mange år kan risikere at tage penge, der var afsat til andre ting - eksempelvis klima, sundhed og infrastruktur.