USA: Strømmen af syrienskrigere er faldet 90 procent

Færre udlændinge forsøger at melde sig under fanerne hos militante grupper i Irak og Syrien, oplyser Pentagon.

Ifølge USA's forsvarsministerium er der markant færre udenlandske borgere, der forsøger at rejse ud for deltage i kampene i Syrien og Irak. (Foto: STRINGER © Scanpix)

USA's forsvarsministerium, Pentagon, melder nu om, at der tilsyneladende er sat prop i det store antal af udenlandske borgere, der rejser til Syrien og Irak for at deltage i kamphandlinger.

Antallet af nye udenlandske krigere, der rejser til Syrien og Irak i forsøget på at blive optaget i militante grupper, var i den seneste måned på kun omkring 200, oplyser Pentagon til avisen Washington Post.

Det er et drastisk fald i forhold til for et år siden, hvor et sted mellem 1.500 og 2.000 om måneden rejste ind i landene for at kæmpe, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Faldet er i USA's optik en direkte konsekvens af den internationale mission mod terrorgruppen Islamisk Stat. Man begynder nu at kunne se presset på gruppens infrastruktur, sagde generalmajor Peter E. Gersten fra det amerikanske luftvåben ved en pressekonference i dag.

Ifølge en britisk rapport fra sidste år skønnes Islamisk Stat tidligere at have rekrutteret op imod 31.000 krigere på 18 måneder.

En række dokumenter publiceret af et forskningscenter på militærakademiet West Point i sidste uge viser samtidig et fald i Islamisk Stats indtjening og dermed evne til at aflønne sine krigere.

- Vi ser en sprække i deres moral, vi ser manglende evne til at betale, vi ser deres manglende evne til at kæmpe, vi ser dem forsøge at forlade Daesh (et andet ord for Islamisk Stat, red.) på alle mulige måder, siger generalmajor Gersten ifølge Reuters.

Gersten vil dog ikke sætte konkrete tal på, hvor mange IS-krigere, der har forladt gruppen i de seneste måneder.