USA tager første skridt mod at afskaffe torturmetoder

Brutale afhøringsmetoder i form af tortur skal være fortid i USA, mener et massivt flertal i Senatet.

Aktivister demonstrerer mod CIA’s torturmetoder i januar 2015. Efterretningstjenesten er blevet stærkt kritiseret for sine forhørsmetoder efter angrebet på World Trade Center i 2001. (© Getty Images)

Tortur skal ikke være et af redskaberne i den amerikanske værktøjskasse, når personer skal afhøres af myndighederne.Det har et overvældende flertal i Senatet i USA stemt for, skriver Reuters.

Udvidede forhørsmetoder skal afskaffesMed 78 stemmer for og blot 21 imod har politikerne givet grønt lys til, at brugen af tortur - eller såkaldt udvidede forhørsmetoder - skal afskaffes.Denne ændring i loven giver større sikkerhed for, at USA aldrig igen vil gå ad den mørke vej, hvor vi ofrer vores værdier for kortsigtede sikkerhedsbehovJohn McCainSamtlige demokrater og 32 republikanere bakkede op om lovforslaget, der er blevet fremsat af den republikanske senator John McCain og demokraten Dianne Feinstein.Dermed bakker Senatet op om præsident Barack Obamas forslag fra 2009.

- Denne ændring i loven giver større sikkerhed for, at USA aldrig igen vil gå ad den mørke vej, hvor vi ofrer vores værdier for kortsigtede sikkerhedsbehov, siger John McCain, der selv blev torteret i 1960erne, da han var krigsfange i Vietnam.CIA kritiseret for sine metoderHan har i årevis arbejdet for at stoppe brugen af tortur under afhøring.Det samme har Dianne Feinstein. Hun var formand for et efterretningsudvalg bag en kontroversiel rapport om efterretningstjenesten CIA's forhørsmetoder, der blev offentliggjort sidste år.

Heri blev CIA stærkt kritiseret, og det kom frem, at efterretningstjenesten havde benyttet simuleret drukning af fanger eller såkaldt waterboarding i forhør efter angrebet på World Trade Center 11. september 2001.Andre metoder var at spille meget høj heavy metal-musik døgnet rundt, frarøve fanger søvn i dagevis samt konstante prygl - ofte mens fangerne var nøgne og bundet op i lænker i loftet.Skal godkendes i Repræsentanternes HusSelvom Senatet i går har stemt for torturændringerne, bliver forslaget ikke lov, før også Repræsentanternes Hus har godtaget det.

Hvis det får en lige så positiv modtagelse blandt politikerne i Kongressens andet kammer, vil det gøre det meget besværligt for en fremtidig præsident at genindføre brugen af de kontroversielle metoder./ritzau/

Facebook
Twitter